Bilet de îmbarcare spre… Iaşi şi mai apoi spre Italia, la Siracusa
29 April 2018
Mănăstirea Humor, una dintre cele mai importante ctitorii ale evului mediu moldovenesc
1 May 2018

ITALIA: SIRACUSA – CASTELLO MANIACE

Unul dintre cele mai impresionante obiective istorice şi turistice ale oraşului Siracusa, este fără îndoială, Castello Maniace (ridicat între anii 1232 – 1240), cetate şi castel în acelaşi timp, cu un portal frumos decorat, situat în punctul îndepărtat al promontoriului Insulei Ortygia. Acesta poartă numele lui George Maniakes (un generalul bizantin care a asediat şi a cucerit parţial Sicilia în 1038). Şanţul larg din jurul castelului, umplut în secolul al XVI lea, permitea o bună apărare a castelului în caz de atac.

Structura originală a castelului (un patrulater, care are în colţurile sale patru turnuri cilindrice) se datorează împăratului Frederic al II lea, care a încredinţat construcţia sa arhitectului Riccardo da Lentini, la scurt timp după întoarcerea din cruciade în Ţara Sfântă.

 

* * *

De-a lungul timpului, Castello Maniace a fost părtaşul unor evenimente de seamă. Astfel, în 1321 a găzduit sesiunea Parlamentului sicilian, convocată pentru a stabili moştenirea fiului lui Alfonso al III lea de Aragon, Frederic al III lea de Aragon. Zidurile castelului au privit de asemenea şi scena a numeroase dispute între baronii din Siracusa, iar în secolul XV, a fost folosit ca închisoare, iar mai apoi a ajuns să fie inclus în fortificaţia de apărare a portului şi a oraşului. O explozie imensă l-a distrus în anul 1704, însă renovat şi adaptat cerinţelor zilelor de astăzi, castelul reprezintă in loc deosebit de apreciat de turiştii ce ajung în Siracusa.

 

 

* * *

 

Din mai 2015, Castello Maniace a fost îmbogăţit cu deschiderea a două noi săli de expoziţii. Una este dedicată istoriei castelului, iar cealaltă expune descoperiri arheologice din secolul XIII până în secolul XIX, găsite în săpăturile ce au avut loc în interiorul zidurilor sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *