Verva culorii, de Roxana Pasculescu
6 September 2019
Downton Abbey- un film elegant și stilat, plin de un cuceritor umor britanic – de Michaela Platon
13 September 2019

IT – Chapter 2, mix dark de horror epic si umor, de Michaela Platon

Ca orice film care porneşte de la o scriere a lui Stephen King, IT – Chapter 2 are darul să te bage în sperieţi, deşi ai zice că tuşa de fantastic mai voalează puţin partea de horror, aducând filmul spre poveste. Teoretic! La faţa locului (adică în cinematograf) lucrurile se schimbă însă şi eşti ancorat de o istorie sinistră nu atât prin atributele ei aflate la vedere, cât prin substratul psihologic adânc ce îţi dă alarme. Căci toată dinamica internă a scenariului se bazează pe exploatarea fricilor, traumelor nevindecate, sentimentelor oprimate din ruşine sau spaimă de respingere, pe abuzuri fizice şi psihice nerezolvate, pe vina asumată sau doar imaginată, pe ruşinea ascunsă în copilărie şi defulată mai târziu sau pe tiparele unor relaţii toxice. Aşadar lupta reală este cu „demonii interiori” cărora li se ataşează nişte „fețe” – e adevarat – hidoase, căci altminteri cum ar mai fi fost un film de groază? În ce mă priveşte cred că este mult mai de speriat sugestia insidioasă, infiltrarea pe subliminal, atacul din interior – cel căruia este cel mai greu să-i rezişti!

Filmul se structurează pe balansul temporal care pune față în față întâmplări din adolescenţa „găştii looserilor” formată din 7 (număr fatidic!) puştani – şi evenimentele fantastice, înfiorătoare şi groteşti care îi aduc iar împreună după 27 de ani. Tehnica fleșuirii acţiunii adăugă tensiune şi îi dă ocazia regizorului Andy Muschietti să ne servească povestea secvenţial, devoalând lucrurile pe parcurs şi inducând un fior de groază în orice cadru care permite asta, în aşa fel încât acest capitol 2 să nu fie cu nimic mai prejos decât primul IT din 2017 – horrorul cu cele mai mari încasări ever!

Efectele speciale şi coloana sonoră sunt elementele de plusvaloare ale acestei pelicule căreia nu îi lipseşte nimic din ceea ce ar putea să te facă să te înfiori, iar după vizionarea acestui film parcă iți vine să  reevaluezi fetişoarele colorate cu grimase nostime ale clownilor!

Aş vrea să evidenţiez în mod special muzica filmului- producţie originală ce îi aparţine lui Benjamin Wallfish, cel care ne-a regalat şi cu alte coloane sonore ale unor filme valoroase si interesante: A Cure for Wellness, Hidden Figures, Lights Out, Desert Dancer, Blade Runner 2049 sau Shazam! Şi, evident, IT- filmul primordial de la care a început colaborarea cu Muschietti. Compozitor, dirijor şi pianist, Wallfish are o activitate excepţională, fiind semnatar sau colaborator al coloanelor sonore a peste 60 de filme.

Foarte inspirat încă de la primul IT, regizorul argentinian a mizat pe o distribuţie valoroasă- în care îi regăsim cu plăcere pe James MacAvoy     (antrenat în Split şi Glass ale lui M. Night Shyamalan cu atmosfera horror), pe Jessica Chastain, specială ca întotdeauna, Bill Hadder care pigmentează cu umor spumos atmosfera dark şi scarry , pe neozeelandezul Jay Ryan (personajul fantastic din seria tv Beauty & The Beast) şi mai ales pe Bill Skarsgard (The Divergent: Allegiant, Atomic Blonde, Deadpool 2) aici „sufletul petrecerii” în rolul terifiantului clown Pennywise pe care îl reia în acest nou capitol.

Excelent mixul de umor şi horror epic şi structura filmului care te ţine în tensiune şi te acaparează tensionând totul şi apoi relaxând vremelnic acţiunea cu o reală ştiinţa a dozajului emoţiei – ca şi amalgamarea fantasticului cu mitul şi atmosfera dark, edulcorate cu nişte iubiri adolescentine, acum asumate din postura de adult.

Până la urma IT- Chapter 2 este în esenţă o incursiune ( jungiana aproape) în lumile personajelor care îşi duc propriile lupte interioare, psihanaliza este la ea acasă, iar problemele sunt înfipte până în prasele în subconştientul eroilor. Şi deşi erau la început 7, unul dintre ei alege să se sacrifice pentru ca ceilalţi să poată duce până la capăt lupta cu răul, gestul lui fiind prezentat apologetic la final.

Îndeobşte sequell-urile sunt mai lipsite de substanţă ca filmul primordial- chiar , sau mai ales dacă acesta a fost un succes- orizontul aşteptărilor spectatorului fiind cu atât mai ridicat, aşa că nu-i uşor să te ridici până la el. Iată însă că IT- Chapter 2 al lui Andy Muschietti reuşeşte să depăşească toate stopperele şi livrează o producţie care îi va face pe iubitorii genului horror fericiţi!

Vizionari spectaculoase, pelicula este de vineri, 6 septembrie, în cinematografe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *