Storymania – Barack Obama: 8 ani de mandat
7 November 2016
Idei in nocturna- Pagini de Istorie – Bilantul sinistru al “ Marii Revolutii din Octombrie”. “ Viata si moartea in Gulag”
8 November 2016

Istoria secolului trecut văzută prin intermediul hărților

Biblioteca Britanică din Londra prezintă publicului o selecție din ampla sa colecție de hărți în cadrul unei expoziții axate pe secolul al XX-lea, care va rămâne deschisă până la 17 martie 2017, semnalează cotidianul spaniol ABC.

 

Expoziția, intitulată “Maps and the 20th Century: Drawing the Line”, arată atât evoluția tehnicilor cartografice, cât și importantul rol pe care hărțile, planurile și alte reprezentări l-au avut în istoria recentă — cele două războaie mondiale, primul pas al omului pe Lună, revoluția digitală.

Printre piesele expuse figurează prima schiță a metroului din Londra, hărți declasificate ale Ministerului Apărării britanic, hărți din anii ’20, prima hartă a Pădurii de 100 de acri (“Hundred Aker Wood”, în care trăia celebrul personaj de animație Winnie the Pooh), realizată de E. H. Shepard în 1926.

“Hărțile reflectă totdeauna motivațiile creatorilor lor și vedem cum s-au folosit hărțile nu numai ca surse de informare, ci și ca instrumente de putere și influență”, a spus curatorul expoziției organizate de Biblioteca Britanică (British Library), Tom Harper.

Sunt expuse, de asemenea, o rochie realizată pe bază de hărți din mătase din cel de-al Doilea Război Mondial, hărți secrete corespunzătoare Războiului Rece și provenite de la Ministerul Apărării britanic, o hartă a Oceanului Atlantic realizată de Heinrich Berann.

În paralel cu expoziția, British Library organizează o serie de conferințe și mese rotunde pe teme precum hărțile născute din fantezia creatorilor lor (“fantasy maps”) sau hărțile din cel de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *