Idei în nocturnă- Pagini de Istorie – O privire peste frontiere!
21 November 2017
AUDIO Grupul de la Zănesti după 30 de ani de la revolta din Brașov 1987
23 November 2017

Ion I. C. Brătianu, oameni care…..au fost

 

          “ Cei mai mulţi işi închipuie că politica e un fel de distracţie, cu foloase şi onoruri”……. Cuvintele au fost spuse însa cu multe zeci de ani în urmă şi îi aparţin lui Ionel Brătianu, care adăuga altele la fel de pline de sens “ Politica este ceva grav, grav de tot. Ai în mâna ta viaţa şi viitorul ţării tale”.

        Am spus Ionel Brătianu, pentru că marele om politic, după mulţi istorici şi analişti cel mai mare om politic pe care l-a dat România, a rămas cu acest nume în Istorie. În timpul vieţii însă, doar bătrânul Pherekyde, fost colaborator şi prieten apropiat al tatălui său, işi permitea să-i spună Ionel.  Alexandru Constantinescu îl numea “şefule” iar toţi ceilalţi liberali i se adresau cu apelativul “domnule preşedinte”.

         Ionel Brătianu a studiat la Paris devenind inginer. A lucrat la CFR, în serviciul condus de Anghel Saligny,  pană în 1895 cand a devenit deputat. A urmat o carieră politică cu totul excepţională. A fost liderul necontestat al PNL din 1909, în repetate rânduri ministru şi prim ministru vreme de 12 ani. A dominat, putem spune, politica românească pâna la moartea sa la 24 noiembrie 1927, orele 6 şi 45 de minute. S-a stins în urma unei laringite infecţioase, o boală astăzi banală… Ionel Brătianu a condus Guvernul României in vremea Primului Război Mondial şi delegaţia ţării noastre la Conferinţa de Pace de la Paris de la care s-a retras atunci când a constatat că este atinsă „integritatea drepturilor noastre etnice”. A contribuit prin programul de reforme al partidului său la consolidarea Romaniei Mari. Acuzat de lene şi indolenţă de către cei care-l cunoşteau mai puţin sau erau pur şi simplu răuvoitori a condus de fapt cu o mână de fier politica romanească, aparent paradoxal chiar şi când nu se afla la guvernare, atrăgând şi alte reacţii dure din partea opoziţiei. Se afirma de pildă despre Coroană că ar fi devenit „vasală Brătienilor”. Nicolae Iorga vorbea despre victoria „dinastiei de Argeş” asupra celei de Sigmaringen iar Octvian Goga credea că Ionel Brătianu era „un meschin dictator oriental” şi va fi pedepsit de istorie. Istoria însă, în ce-l priveşte, a avut alte unităţi de măsură….  Ion I. C Brătianu merită la nouă decenii de la plecarea dintre noi un gând pios şi întreaga noastră recunoştinţă.

            România de astăzi arată  precum o vedem datorită unor astfel de conducători  competenţi şi iubitori de ţară.

            România de astăzi arată  precum o vedem din cauză că a avut prea puţini astfel de conducători  competenţi şi iubitori de ţară.

        Dan Manolache

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *