Ioan Matei Agapi, un artist care se regăsea în cei pe care îi fotografia
22 Octombrie 2020, 14:27
O parte din Colecția Agapi, una dintre cele mai mari colecții vizuale private din România, ignorată timp de 30 de ani și ținută în condiții improprii, va fi salvată de fiica artistului, Nora Agapi, printr-un proiect de scanare și digitalizare a celor peste 10.000 de negative din arhivă. Până acum s-a reușit scanarea a peste 1000 de negative, din perioada 1968-1978, urmând ca restul să fie digitalizate și incluse treptat pe platforma online www.ioanagapi.ro.
Regizoarea Nora Agapi: „Sper să creez o casă a fotografiei, așa cum își dorea tata, un spațiu muzeal unde să expun negativele și aparatele, cărțile, obiectele din colecția Agapi.”
Ioan Matei Agapi, documentarist și fotograf celebru în Iași, a fost și protagonistul filmului documentar Timebox, regizat de Nora Agapi și premiat în mai multe festivaluri internațional cum ar fi Jihlava IDFF 2018 sau Dokufest Kosovo 2019.
Ca parte a demersului de salvare și digitalizare a colecției artistului ieșean, dar și pentru a marca reușita scanării celor peste 1000 de negative, în perioada 23 octombrie - 15 noiembrie, la Muzeului Național de Artă Contemporană din București, va avea loc expoziția „OARECARI. 1967 - 1978 văzuți de Ioan Matei Agapiˮ, curatoriată de Călina Bârzu.
Nora Agapi a fost invitata Andrei Petrariu, în emisiunea Orașul vorbește.