Timpul prezent în literatură – Moni Stănilă: “L-am simțit viu citind despre el“
15 November 2019
Vocile memoriei
17 November 2019

În dialog cu poeta Magda Cârneci, astăzi la Drept de autor

Sîmbătă şi duminică, ora 16.30


Aslı Erdoğan – Literatură şi privare de libertate


Orhan Pamuk spune despre Aslı Erdoğan că ” este o scriitoare de o percepție şi sensibilitate rare, care ne-a dat textul literar perfect”. 
Aslı Erdoğan este însă şi o binecunoscută jurnalistă militantă pentru drepturile omului, pentru libertatea de exprimare şi împotriva oricărei opresiuni. În august 2016, din cauza articolelor sale din publicația pro-kurdă Özgür Gündem, după tentativa de lovitură de stat din Turcia, scriitoarea a fost arestată şi închisă timp de patru luni şi jumătate. De doi ani trăieşte în exil, în Germania. Cărțile sale de literatură şi articolele de opinie au fost traduse în foarte multe limbi, ideile şi destinul său au făcut înconjurul lumii.
La noi, la editura Polirom au apărut două volume ale scriitoarei turce, “Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține” (articole), traducere din limba franceză de Nicolae Constantinescu, în 2018 şi romanul ” Oraşul în mantie purpurie”, în 2019,  traducere din germană de Gabriela Eftimie.Pornind de la aceste două cărti, PEN România, în parteneriat cu editura Polirom, a organizat o dezbatere a cazului Aslı Erdoğan, joi, 14 noiembrie, la Green Hours, în Bucureşti.

Am invitat-o la un dialog pe această temă pe Magda Cârneci, poetă şi eseistă, preşedinta PEN România. De la dezbatere am selectat intervenții şi lecturi din cărțile lui Aslı Erdoğan ale invitaților Fatma Yilmaz, Miruna Vlada şi Dan Croitoru.


Georgeta Drăghici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *