Amintiri povestite. Amintiri trăite, de Dan Manolache
18 May 2019
AMANDA- o dramă decupată din realitatea contemporană – de Michaela Platon
24 May 2019

Imaginea în tuș a desenului din cartea de copii, de Roxana Păsculescu

Și astăzi, dragi prieteni –facem o incursiune în trecut, pe urmele unei cărți de copii. Cartea este una clasică, apărută la Editura Tineretului în anul 1960. Cumva, această tipăritură a ajuns la noi în casă, de la un anticariat, relativ de puțină vreme și memoria mea afectivă nu tresare deloc la vederea ei; în mod evident, cartea aceasta nu mi-a încântat mie, copilăria. ”Frații Grimm- Povești alese” este cartea, tradusă în românește de Dan Faur. Pe mine însă, dincolo de mulțimea de povești cu care mă confrunt de săptămâni de-a rândul în fiecare seară, la culcare –mă interesează acum pentru cronică, ilustrațiile care completează această carte, ilustrații realizate de Gheorghe Adoc. Pe graficianul Gheorghe Adoc l-am cunoscut în urmă cu circa 25 de ani, în apartamentul său situat într-un bloc din Str. Pitar Moș; în același timp, i-am cunoscut și soția, minionă și în aparență firavă, sculptorița Gabriela Manole Adoc; pe acest filon al amintirilor legate de oameni și de locuri, de stări sufletești puternice, inima mea tresare când deschid cartea aceasta de Frații Grimm. Ilustrațiile discrete sunt prezentate în alb-negru, ele fiind realizate în original, în tuș, și se găsesc pretutindeni în carte: fie în mijlocul unei povești, fie la sfârșitul ei.

Desenele sunt simple, realiste, încărcate însă, cu exagerările poetice de expresivitate specifice unor povești în care imaginația povestitorului depășește lumea știută de noi.

Dar cine este graficianul Gheorghe Adoc? Născut la 22 februarie, la Socodor în Arad, în anul 1926, Gheorghe Adoc a urmat Institutul de Arte Plastice ”Nicoale Grigorescu” cu M.H.Maxy, J. Al. Steriadi și Simion Iuca. În cadrul expozițiilor colective s-au văzut lucrări de-ale sale încă din anul 1954. Prima expoziție personală este însă înregistrată, mult mai târziu, în anul 1982, la Palatul Culturii, Iași unde expune împreună cu soția, Gabriela Manole Adoc. Dincolo de grafica de carte, Gheorghe Adoc este atras puternic de sculptură: basoreliefurile bataiste, medalioanele cu portrete și busturile de personalități istorice transilvănene mai cu seamă, fiind cele în care se manifestă cu mare expresivitate, în lucrări realizate în țară și în străinătate.

Criticul de artă Constantin Prut surprindea în câteva rânduri, esența creatorului Gheorghe Adoc: ”Experiența din domeniul graficii îl conduce în reliefuri la dezvoltări narative, aflate în imediată dependență față de ansamblul sculptural în care acestea se integrează. Când sunt elaborate ca lucrări independente, reliefurile sale, ca și busturile monumentale și medaliile, se plasează în aceeași zonă a descripției și comentariului cerute de tema propusă, dovedind o bună înțelegere a detaliului evocator”. Grafica semnată Gheorghe Adoc, din cartea adusă azi în discuție confirmă notația critică a lui Constantin Prut. Autorul desenelor știe să surprindă esențialul dintr-o poveste și să creioneze personajul cel mai important ori situația cea mai atrăgătoare pentru o lectură plăcută.

Desenul original pentru cartea de copii rămâne încă, un bun teritoriu artistic de explorat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *