Bilet de îmbarcare spre…Polovragi, iar apoi către Cuba pentru a afla istoria Machetei Centrului istoric al Havanei…
1 July 2018
Atena și împrejurimi – diversitate plină de viață
2 July 2018

ILUSTRATE DIN Cuba – Macheta Centrului istoric al Havanei

Unul dintre locurile cele mai vizitate din capitala Cubei este Macheta Centrului Istoric al Havanei. Aceasta reprezintă, din punct de vedere cultural, un spaţiu de mare interes, de cunoaştere, educaţie şi divertisment.

 

* * *

 

Macheta Centrului Istoric al Havanei a fost inaugurată la 16 noiembrie 1999 de către Eusebio Leal, Istoriograful oraşului, cu ocazia aniversării a 480 – de ani de la întemeierea Havanei. Evenimentul a coincis cu cel de-al IX Summit ibero-american al şefilor de stat şi de guvern, iar un punct pe ordinea de zi a fost şi vizita Primelor Doamne prin Havana Veche. Astfel, printre cei prezenţi s-a aflat Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei şi Vilma Espin (care ocupa pe atunci preşedinţia Federaţiei Femeilor Cubaneze).

 

* * *

Creatorul Machetei Havanei a fost Orlando Martorell, machetator şi topograf, care a efectuat această lucrare la scara de 1:1500, petrecându-şi trei ani de zile până a finalizat proiectul. Din cauza volumului şi dimensiunilor sale, s-a impus necesitatea căutării în centrul istoric a unei clădiri cu parter, care să permită instalarea machetei. Locul ales a fost  o veche magazie a unei farmacii, situată pe strada Mercaderes. Construcţia are grinzi mari de metal, o structură nobilă iar acoperişul prezintă mici deschizături prin care pătrunde lumina.

 

* * *

 

Macheta Centrului Istoric al Havanei este realizată cu minuţiozitate şi are multe detalii care permit vizitatorului să privească şi să se bucure de numeroasele clădiri, pieţe, case-muzeu, parcuri, turnuri înalte, ziduri, catedrala, străzile pietruite şi casele care le mărginesc, vitrinele magazinelor, afişele şi multe altele. Şi, ca o curiozitate, trebuie amintit că în vârful turnurilor se află cuiburile de berze, acestea fiind singurele fiinţe vii reprezentate pe machetă.

* * *

 

Despre Macheta Havanei, vă mai putem spune că are şi un sistem de iluminat care simulează ziua şi noaptea, răsăritul şi apusul soarelui, precum şi luminile şi umbrele oraşului. Întreg sistemul a fost livrat de  compania italiană Gamma Export. Faptul că s-a optat pentru achiziţionarea unui sistem complex de iluminat pentru Macheta Havanei, face ca această miniatura a oraşului să fie şi mai atrăgătoare, deoarece lucrării în sine i-a fost adăugată o întreagă varietate de lumini, dublată de sunete şi zgomotele caracteristice ale oraşului, cum ar fi valurile mării, ciripitul păsărilor, bătaia clopotelor bisericilor şi tradiționala lovitură de tun de la ora nouă seara. Toate acestea, permiţând vizitatorilor să trăiască din plin, chiar dacă la o altă scară, atmosfera acestui vechi oraş cubanez.

 

* * *

 

Macheta oraşului Havana, poate fi vizitată pe tot parcursul anului, cu toate că publicul preferă mai ales în lunile de vară. Zilnic prin faţa ei trec peste 350 de persoane, atât localnici cât şi turişti din diferite ţări, care rămân uimiţi văzând, la scară mică minunile oraşului, precum şi ascultând informaţiile valoroase ale celor mai semnificative trăsături ale centrului istoric.

* * *

Astăzi, Havana Veche (La Habana Vieja) este una dintre cele mai vizitate zone turistice ale capitalei cubaneze, ca urmare a restaurării bisericilor, fortăreţelor şi a altor clădiri istorice, precum şi datorită construirii şi restaurării de hoteluri, restaurante ori locuri de interes cultural, aşa cum este şi Macheta Centrului istoric al Havanei. Toate acestea au condus la realizarea unui ambient încărcat de tradiţie, care a făcut ca centruli storic al Havanei împreună cu fortificaţiile sale, să fie considerate monument naţional în 1978. Câţiva ani mai târziu, mai precis în 1982, Havana Veche avea să fie inclusă şi pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

 

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *