Destinații turistice de top, ale anului 2017
7 January 2017
Bilet de îmbarcare spre… Bistriţa Năsăud şi apoi către Cuba, la Havana unde vom vizita Cimitirul Cristofor Columb …
8 January 2017

ILUSTRATE DIN CUBA – Floridita

Floridita a fost deschis în anul 1817, cu numele La Piña de Plata, la colţul străzilor Obispo şi Monserrate, loc pe care îl ocupă şi în prezent. Puţin mai târziu a fost numit La Florida şi mai aproape de zilele  noastre „Floridita”, aşa cum este cunoscut peste tot. În 1953 avea să fie recunoscut de revista „Esquire”, ca fiind unul dintre cele mai renumite 7 baruri din lume, iar în 1992 a fost distins cu Premiul Academiei Americane de Științe Gastronomice ca rege al băuturii Daiquiri şi Restaurant specializat pe fructe de mare şi peşte.

Cam aşa ar suna scrisorile de prezentare a unuia dintre cele mai vestite locuri din Havana, cu o istorie de 180 de ani, care încă îşi păstrează toată splendoarea şi eleganţa. Interiorul specific anilor 1950, este doar una dintre atracţiile acestui loc.

* * *

Bogata istorie a localului Floridita păstrează anecdote pline de afecţiune din Havana, cea din trecut şi cea de astăzi. Acest loc a fost vizitat de personalităţi ale culturii, ale politicii, ale artei, ale vieţii sociale în general. Pe la barul său celebru s-au perindat  multe generaţii de cubanezi dar şi vizitatori străini. În plus, Floridita este şi un loc de pelerinaj obligatoriu pentru numeroşii admiratori ai lui Ernest Hemingway, deoarece scriitorul a ajuns să fie principala atracţie turistică pentru vizitatorii care vin din întreaga lume să îl vadă, nutrind speranţa că poate vor găsi şi ei, acel ceva pe care îl descoperise celebrul scriitor american, care făcut localul Floridita celebru în lumea întreagă.
* * *

Se spune că lui Hemingway i-a fost suficientă o singură vizită la Floridita ca să se îndrăgostească pentru totdeauna de unul dintrecele mai emblematice colțuri din Havana, „La Cunadel Daiquiri” (Leagănul Băuturii Daiquiri). Prin anii 1930, când lucra la manuscrisul romanului „Pentru cine bat clopotele”, a rămas uimit de locul acesta. Mulţi ani mai târziu, revista Esquire, sintetiza şi ea, în câteva rânduri, farmecul Floriditei… – „Barul Floridita din Havana, Cuba, este o instituție de mare probitate în care spiritul omului se poate înălţa prin conversație și companie. Este o răscruce internaţională. Romul domină desigur şi la fel ca în cazul multor baruri celebre stimulentul oferit de prezența unui om celebru creează o atmosferă aparte, un sentiment de prietenoasă filosofie la un pahar… acesta este rezidentul cubanez Ernest Hemingway.”

* * *

Acum câţiva ani a apărut ştirea că scriitorul nord american Ernest Hemingway este din nou aşezat la barul din localul său favorit din Havana, cu un daiquiri în faţă. Ştirea venea de la José Villa Soberón, sculptorul care i-a realizat scriitorului statuia din bronz, în mărime naturală, bazându-se pe portrete şi fotografii ale lui Hemingway, care după cum se ştie, a locuit perioade lungi de timp în Cuba.
* * *

Cei care lucrează la Floridita au declarat că de acum încolo în fiecare zi îi vor servi un Daiquiri lui Hemingway. Va fi desigur un Daiquiri Frappé, cel pe care Constance, unul dintre proprietarii localului Floridita, a reuşit să îl facă după multe combinaţii, şi care un numai că l-a încântat  pe Hemingway dar a fost şi transpus de acesta în opera lui literară.

 

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai – Direcția Relaţii internaţionale)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *