PORTRET: Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir, „părintele radioului modern”
20 July 2020
Ziua Mondială a Creierului 2020 „Pași către dispariția Bolii Parkinson”
22 July 2020

Idei în nocturnă – Pagini de Istorie, marți 21 iulie 2020, Radio România Cultural (21.10 – 22.00). Carol al II-lea, portretul unei personalități controversate. Invitat, prof. univ. dr. Georgeta Filitti. Realizator: Dan Manolache.

Se împlinesc opt decenii de la evenimentele ce au marcat poate cel mai dramatic an al istoriei României, 1940. Cu siguranță una dintre personalitățile cele mai importante ale perioadei a fost Regele Carol al II-lea, căruia îi dedicăm emisiunea din această seară, A fost iubit și urât, a fost adulat și disprețuit. Râmâne însă, în ciuda controverselor, sau poate și datorită lor un personaj despre care s-a scris, s-a vorbit și nu ne îndoim, biografia sa va continua să suscite și în viitor un interes special.

Un contemporan, mai mult chiar, un apropiat îl descrie astfel, surprinzând perfect complexitatea personalității sale: „Am puţină nădejde că se va putea dezlega vreodată, până în toate ascunzişurile ei, enigma Carol, enigmă psihologică mai mult decât istorică. Observatorii contemporani vor mărturisi sau cu totul împotriva lui Carol, înfăţişându-l ca pe un demon; sau cu totul pentru dânsul, făcând din el un erou ce n-a fost înţeles. Vor avea dreptate şi unii şi ceilalţi. Căci a fost şi demon şi erou; şi întruchipare a puterilor întunericului şi arătare luminoasă, deschizătoare de zări mai bune. Carol nu poate fi prins şi exprimat în formule simpliste, ca un personaj de melodramă care întruchipează sau tot răul sau tot binele.”

Vom evoca în emisiunea noastră câteva dintre evenimentele care au marcat viața celui de al treilea Rege al României dar și istoria din vremea anilor săi de domnie. Vom vorbi despre caracterul său special, iubirile care i-au marcat existența și pentru care, cu ușurință, a dezertat din armată, a abdicat, a scandalizt o lume întreagă. Vom vorbi și despre corupție, despre camarilă, despre acțiunile lui de discreditare a partidelor și de reducere a democrației până la instaurarea unui regim de autoritate personală. Vom vorbi despre cedările teritoriale pe care nu a avut capacitatea să le prevină și cărora nu a putut să li se opună.

Nu vom uita însă că în vremea sa România a înregistrat cea mai mare dezvoltare economică din istorie, anul 1938 fiind luat multă vreme drept reper, nu vom uita că titulatura emfatică pe care și-a arogat-o, aceea de ”Voievod al culturii”, avea și o acoperire în fapte. Corul de lăudători în care se distinge Tudor Arghezi, prefigurând o altă epocă, interpreta arii care nu erau cu totul rupte de context și datorate doar oportunismului și slugărniciei. Iată o mostră de adulație cu parfum de ….Mărțișor: „De-a pururi de-aici ’nainte/Au să mi-l ţie vremurile minte/O să-şi aduc-aminte vântul/ Cel ce-i ascultă gândul şi cuvântul/ Vântul acela, care de la cer/L-a pogorât pe un vultur de fier”.

Vă invităm așadar să ascultați o emisiue în care vom spune povestea unui Prinț și a unui Rege căruia natura i- a dăruit cu generozitate și calități și defecte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *