PORTRET: Maica Tereza – o viaţă dedicată umanităţii
26 August 2019
Ascultă vocile de azi – filosoful Mircea Flonta
29 August 2019

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie: De la ocupaţia Armatei Roşii la satutul de satelit al URSS. Primii paşi către comunizarea României

     marţi 27 august 2019

De la ocupaţia Armatei Roşii la satutul de satelit al URSS. Primii paşi către comunizarea României 

Invitat, prof. univ.dr. Virgiliu Ţârău. Realizator, Dan Manolache. 

            Vom vorbi în emisiunea din această seară despre traiectoria politică pe care, fără voia ei, România a urmat-o după 23 august 1944. O traiectorie impusă de ocupantul sovietic, o traiectorie pe care aliaţii occidentali, din motive pe care le vom discuta, nu au putut să o modifice.

            Chiar dacă avea îndoieli, multe îndoieli, elita politică românească a luat act de declaraţia făcută la 2 aprilie 1944, când trupele sovietice treceau prutul, de V. M. Molotov în care se arăta că intrarea Armatei Roşii pe teritoriul României „este dictată exclusiv necesităţii de război şi faptului că trupele inamice continuă rezistenţa.”Menţiona de asemenea că URSS nu urmăreşte să dobândească „vreo parte din teritoriul României” sau „să schimbe ordinea socială în România”. Ştim astăzi, dintr-o lucrare memorialistică semnată de Milovan Djilas, că Stalin a comunicat unei delegaţii a comuniştilor iugoslavi propria viziune asupra destinului Europei postbelice „acest război nu este ca în trecut. Cel care ocupă un teritoriu îşi impune propriul sistem social.”

         După 23 august România a fost rapid ocupată şi nimeni nu a mai putut să-l împiedice pe stăpânul de la Kremlin să impună comunismul şi în ţara noastră.

       Desigur că ieşirea ţării noastre din războiul dus alături de Axă şi mai ales angajarea armatei române în războiul împotriva Germaniei naziste, năşteau speranţe, pentru mulţi chiar certitudini, că România îşi va relua, după încheierea păcii, cursul democratic.

      Vom încerca pe parcursul emisiunii să descifrăm semnele care arătau, chiar imediat după evenimentele de la 23 august, că destinul ţării noastre avea să fie cu totul altul.

    Vom vorbi despre activitatea guvernamentală dar şi despre cea a partidelor politice, despre situaţia socială dar şi despre participarea armatei noastre la război, despre atitutidea sovieticilor dar şi despre cauzele pasivităţii Marii Britanii şi SUA. Ne vom referi la clauzele convenţiei de armistiţiu semnată la 12 septembrie, la celebra întâlnire Churchill- Stalin din octombrie 1944, la preluarea treptată a controlului politic în ţară de către comunişti şi aliaţii lor cu sprijinul decisiv al URSS.

Fotografiile au fost preluate din paginile Agerpres, Rador şi Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *