InterActiv – Atacul de panică
2 January 2018
PE BARICADE – POVEŞTILE DE VIAŢĂ ŞI MĂRTURIILE LUPTĂTORILOR EVREI ROMÂNI ÎN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL
3 January 2018

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie: Benone Damian, un virtuoz violonist

marţi 2 ianuarie 2018, ora 21.10

Redactor Dan Manolache.

Benone Damian, un virtuoz violonist. Invitat, Aurelian Popa – Stavri, autorul carţii cu acest nume aparută la editura “Amurg sentimental”.

       La mulţi ani cu sănatate şi bucurii!

           Vă invităm ca la început de an să ascultaţi o emisiune pe care o dedicăm unui muzcian complet, Benone Damian, ce a imbinat pe parcurstl unei prestigioase cariere repertoriul violonistic clasic cu cel al muzicii lăutăreşti. De altfel el este cel care a introdus în circuitul muzicologic noţiunea de “taraf de concert”.  Vom urmări o biografie fascinantă pe care o vom argumenta, fireşte, cu multă muzică binevenită credem la acest ceas de sărbătoare.

      Iată doar câteva repere ale carierei lui Benone Damian:

           A studiat vioara mai întâi la Braşov şi apoi la Conservatorul din Bucureşti. Devenit violonist al Filarmonicii din Bucureşti a debutat promiţător şi in calitate de solist astfel încât critica îi prevestea o frumoasă carieră. O carieră care a fost cu adevărat frumoasă  însă în domeniul muzicii lăutăreşti. Virtuoz violonist, inzestrat şef de orchestră dar şi manager întreprinzător, Benone Damian a fost un adevărat promotor al muzicii lăutăreşti de calitate fiind aplaudat de un public divers din SUA şi Canada, din ţările Scandinave sau Elveţia.

      Regretatul muzicolog, Maestrul Viorel Cosma, îl caracteriza astfel pe muzicianul Benone Damian: “….reprezintă un “caz” de carieră dublă, nu doar un violonist virtuoz al muzicii populare ţărăneşti şi lăutăreşti ci unul care a părăsit după un sfert de veac de muzică cultă Filarmonica “George Enescu”- numai din dorinţa aparte de a sluji cu pasiune şi înalt patriotism o idee nobilă, pe care puţini o visează…muzica populară autohtonă”.

      Vă invităm aşadar la o întălnire cu muzica populară şi nu numai, personificată de unul dintre cei mai valoroşi şi originali slujitori, Benone Damian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *