Radu Afrim și Trei surori- un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, călătorie inițiatică în căutarea ikigai-ului personal- de Michaela Platon
6 December 2019
Adevăr, inteligență și emoție în ”4 Subiectiv” – 10 dec. 2019- 10 ian. 2020
13 December 2019

Himerele valahe

Acum, când anul 2019 se sfârșește, Fundația Triade ne mai face o surpriză. O carte cu versuri, desene animate și muzică a fost lansată la București, la Modul Cărturești, pe 4 dec. într-o atmosferă caldă și efervescentă.

Totul este surprinzător la această carte care funcționează și singură, căci este un minunat obiect tipărit, dar mai ales, își arată frumusețea și bogăția, cu aplicația Reniform pentru telefoanele inteligente.

Versurile adunate sub titlul ”Himere valahe” sunt scrise de Aurel Șorobetea, desenele animate îi aparțin Ioanei Nicoară iar muzica este realizată de Tibor Cari.

Editura, în cele câteva rânduri de la începutul cârții face unele mărturisiri și oferă cititorului cheia de ”lectură”, fascinantă pentru copiii de orice vârstă: ” Cartea ce-o aveți în mână se adaugă altor cărți cu himere imaginate de poet, apărute la editura Triade, continuându-le, prin folosirea unui ingenios procedeu tehnic ce animează ilustrațiile.”

În Galeria Triade din Timișoara a existat mai întâi expoziția Ioanei Nicoară, și iată că mai apoi, a venit și cartea, ca o încununare a împletirii tehnicii cu imaginația, a ludicului cu profesionalismul.

Cuprinsul cărții vine cu animalele fantastice pe care copiii le vor descoperi în paginile cărții, fiind provocați la un joc al imaginației, pornind de la realul pe care ei îl cunosc foarte bine sau vor fi invitați astfel, să-l aprofundeze. ”Pelicangur”, Rinocerber”, ”Codobarză”, „Cimpanzeul Pan” sunt doar câteva dintre himerele imaginate (”îmbinări neobișnuite ale unor ființe și vietăți modificate”) de poet și de ilustratoare.

Iată cum sună ”Măogar”:

”Din măgar

și di ogar

fă un măogar –

cu cap de măgar

pe corp de ogar;

sau trup de măgar

și cap de ogar,

dar…cu o pereche

de urechi de măgar

sau…una, măcar,

fă-l într-o ureche!”

Recenta carte ”Himere valahe” apărută la Editura Triade ne invită să descoperim prin joc, un univers în care poezia, muzica și desenul animat colaborează spre marea noastră bucurie.

Roxana Păsculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *