CNDB la Sala OMNIA: O instituție de interes internațional
25 February 2019
Vernisaj expoziție – Benzi desenate de Albin Stănescu
26 February 2019

Greii muzicii uşoare româneşti: GEORGE BUNEA şi ILINCA CERBACEV

GEORGE BUNEA (5 aug 1930 Buneşti, Argeş – 11 nov 2018, Bucureşti) avea studii de canto, obținute la Școala populară de specialitate. A debutat în 1950, în cadrul efectuării stagiului militar, ca prezentator și corist  al ansamblului artistic al armatei. În 1952 se alătură ansamblului, ca actor.

În muzica ușoară, de estradă, debutează cu melodia lui Henry Mălineanu Mi-a născut nevasta un flăcău. Este solicitat în mai multe concerte de estradă, dată fiind înzestrarea lui vocală (voce cu ambitus mare, muzicalitate). Între 1957-1962 lansează, piese cărora le conferă calitatea de șlagăr; compozitori de marcă scriu pentru el. Participă în concerte cu  distribuție extinsă, cu melodii scrise pentru el de Elly Roman, Gelu Solomonescu, Aurel Giroveanu dar și de Ion Vasilescu, Edmond Deda, Temistocle Popa, Petre Mihăescu…

A cântat în emisiuni de televiziune alături de Juliette Greco, Karel Gott, George Marianovici; în cele două Germanii, Franța, Grecia, Turcia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Polonia, Ungaria ș.a.

 Și-a împărțit gloria solistică cu Luigi Ionescu în melodia lui T. Popa LaleleLalele; melodiile Trei Mărioare a lui Gelu Solomonescu, Cântând pe înserat de A. Winkler, Dacă nici tu nu mă-nțelegi de H. Mălineanu, Cântec pe zăpadă de Elly Roman, Ineluș învârtecuș (cu Ilinca Cerbacev),de Iancsy Korosy, au fost mult difuzate pe postul național de radio.

A deținut un rol în filmul  Omul de lângă tine.

În 1965 a primit premiul de popularitate în Germania la Festivalul Stele internaționaale europene.

Partenera de duo a lui George Bunea, ILINCA CERBACEV, a cunoscut un drum îndelungat până la consacrare dar a devenit o vedetă. A debutat ca membră a trupei Teatrului de revistă Constantin Tănase, dar a triumfat în cadrul Festivalului de muzică de la Mamaia, începând cu anul 1965. A fost căsătorită cu alt component al Teatrului Tănase – Ovid Teodorescu, specializat în umor.

Maniera interpretativă a Ilincăi, fizicul ei plăcut, dar mai ales vocea specific timbrată au atras atenția compozitorilor importanți ai muzicii ușoare românești, care i-au oferit partituri importante, pe care și artista le-a transformat în șlagăre: Cântec simplu de Elly Roman (charleston), N-am știut să te păstrez de Noru Demetriad – antrenantă bossa novă, (ambele distinse cu premii la Mamaia),  Mamaia au revoi și Tu ești omul potrivit pentru mine tot ale lui Demetriad, Prima chemareMarea cântă de Paul Urmuzescu ori Luna shake și Copăcelcopăcel de Vasile Veselovschi. Și George Grigoriu și Sile Dinicu au scris pentru ea (Săniuța dragostei respectiv E primăvară-n viața mea).

Ilinca Cerbacev a colaborat mult cu orchestra Electrecord, cu formația lui Horia Moculescu, cu orchestra dirijată de Jean Ionescu. Publicul o aprecia, aplaudându-i performanțele, majoritatea pe gustul său.

A întreprins turnee în Rusia, Franța, Germania, ca solistă a numitelor formații muzicale.

A evoluat în recitaluri și concerte alături de Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Cristian Popescu ș.a. Numele ei s-a înscris o vreme apreciabilă în programele radioului național.

La revedere, a dvs. Daniela Caraman Fotea

Coordonatoarea programului – Sorina Goia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *