OPERE ÎN PRIM-PLAN: Sculptorul Rodin, pictând, expusă în Galeria de Artă Europeană
1 March 2017
Al Di Meola revine la Cluj-Napoca cu cel mai bun concert al său Music of Di Meola, Piazzolla & Lennon-McCartney
1 March 2017

Grandiosul concert de Edward Elgar se cântă la Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu a programat pe data de 2 martie 2017, la sala Thalia, un concert simfonic la care este invitată violonista Alda Dizdari din Anglia. Concertul pentru vioară și orchestră de Edward Elgar a fost compus în urmă cu 107 ani. Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul Leonard Dumitriu. Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Concertul pentru vioară și orchestră de Edward Elgar se deosebește de majoritatea altor lucrări din repertoriul violonistic, prin prisma a cel puțin două puncte importante: este unul dintre cele mai lungi concerte pentru vioară și orchestră din literatura de specialitate și este unul dintre cele mai personale forme de concert scrise vreodată. Compus în 1910, când Elgar se afla la apogeul celebrității sale, lucrarea a fost scrisă la a treia încercare a compozitorului de a compune un concert pentru vioară și orchestră, două eforturi fiind abandonate în 1891 și 1901.

În afară de conținutul său muzical, lucrarea spune multe despre creatorul său ca om, însăși existența concertului reflectând unul dintre idealurile lui Elgar, acela de a deveni un faimos violonist, vis pe care l-a abandonat de timpuriu. Dedicat lui Fritz Kreisler, care a dat premiera concertului în 1910, lucrarea conține acel amestec de romantism și energie care caracterizează muzica Elgar, el fiind un reflector sau un sintetizator la fel de mult ca inițiator, spunând: ‘Muzica este în aer, în jurul vostru, luați din ea atât cât aveți nevoie.’

Alda Dizdari este un muzician remarcabil și foarte versatil datorită genurilor abordate, debutul ei la Wigmore Hall și Purcell Room Southbank, a dus la apariții importante pe BBC Radio 3, spectacole solo în Europa și America, precum și apariția a trei CD-uri, foarte apreciate de public. Selectată de către Deutsche Grammophon ca ‘One to Watch Musician’ în 2011, ea a susținut în iulie 2011, în Marea Britanie, turneul intitulat ‘Pe urmele lui BACH’, promovând astfel CD-ul ei, cu același program. Susține cu regularitate concerte la toate sălile din Londra, inclusiv Southbank Centre și Cadogan Hall. În 2008 a fost numită muzician în reședință al The Wapping Arts Trust patronat de ASR Principesa Michael de Kent. Alda cântă pe o vioară G. B. Ceruti Cremona — 1791.

Programul serii va mai cuprinde Simfonia în La major compusă de C. Saint-Saens. Biletele pentru acest eveniment se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu. Prețul unui bilet este de 20 și 30 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *