Gaudeamus – Ziarul tîrgului, dacă-mi permiteți
4 December 2017
Din nou despre „Cuminţenia pământului”
7 December 2017

Gaudeamus – Vă mulțumim, Sire

 

Am sperat pînă azi că Regele Mihai I va trăi și în anul 2018, pentru a da cu viața Lui greutate simbolică Centenarului Marii Uniri. N-a fost să fie.

Moartea Regelui ne găsește dezbinați, dar in vreme de pace și în locul  nostru firesc în lume. Facem parte din NATO și din Uniunea Europeană și, în pofida a ceea ce ne desparte, firele prin care sîntem apropiați sînt mai trainice decît motivele pentru care ne certăm.

Moartea Regelui Mihai, sînt convins, ne va reaminti de ceea ce ne unește, la fel cum, cu ani în urmă, Regele ne amintea acest lucru în mesajele Sale către țară, pe cînd era în exil și îl ascultam la Radio Europa Liberă. În extraordinarul Său discurs din Parlamentul României, primul după șaizeci de ani, discurs cu valoare testimonială, Regele s-a întors cu fața spre viitor. Citez aici din finalul acestui discurs, cu speranța că vom folosi cuvintele lui Mihai I ca pe un motto al viitorului nostru:

„Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi.

Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi.

Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna.

Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Vă mulțumim, Sire!

Cristian Teodorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *