Gaudeamus – Ce vrea să zică Bob Dylan, de nu răspunde la telefoanele Academiei Suedeze
18 October 2016
Artă sacră la Muzeul Național al Satului
21 October 2016

Gaudeamus – Mesajele Regelui către țară

 

Cei din generația mea, dar mai ales cei mai vîrstnici își amintesc de mesajele Regelui Mihai către țară transmise de Anul Nou de posturile de radio Europa Liberă și BBC. Îmi amintesc de liniștea care se făcea în casă cînd la radio începea să se audă vocea regelui. Și de discuțiile care aveau loc după aceea între cei din familie care interpretau în fel și chip mesajul său.

Speram ca la aniversarea din acest a regelui să apară o carte însoțită de un CD cu aceste mesaje la care ar fi trebuit adăugate cele prin care regele se adresa de la Radio România, compatrioților săi. Dintr-un asemenea volum n-ar trebui să lipsească Proclamația regelui către țară din 23 august 1944.

Presupun că textele acestor mesaje există în arhiva Casei Regale. Iar o asemenea carte ar fi un prilej de a recupera mesajele pe care timp de aproape un deceniu cele două posturi de radio au refuzat să le difuzeze, din motive de „inoportunitate politică”. La Europa Liberă cel care a decis să reia difuzarea mesajelor de Anul Nou ale regelui Mihai către țară a fost Noel Bernard, directorul departamentului românesc al acestui post de radio.

Aceste mesaje fac parte din adevărata istorie a României. Nu numai pentru că vin din partea lui Mihai I, ci și pentru profunzimea  analizelor cuprinse în ele, pentru omenia înțelegătoare a sfaturilor sale și, să nu uităm, pentru credința imperturbabilă a regelui că dictatura comunistă se va sfîrși. Asta chiar și pe vremea cînd comunismul le părea multora din țară de nezdruncinat.

O carte care ar cuprinde mesajele Regelui, ar trebui să conțină și o punere în context a fiecăruia dintre ele, astfel încît cititorul tînăr să le poată înțelege la adevărata lor valoare, iar cei care-l mai contestă pe Mihai I, influențați și azi de istoriografia comunistă, să priceapă, măcar în al 12-lea ceas, ce și mai ales cît a însemnat regele pentru România.

Cristian Teodorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *