Filozoful
7 December 2017
Gaudeamus – Meseria de Rege
15 December 2017

Gaudeamus – Lista de protocol

Din cîte știu, atunci cînd moare cineva nu se fac liste de invitați la înmormîntare. Ar fi sinistru. Imaginați-vă textul unei asemenea invitații, dacă vă duce mintea. Dar cum pentru orice se pot născoci texte, nu m-aș mira nici că așa ceva, protocolar, poate să existe.

Pentru mine moartea cuiva e ceva greu de acceptat, indiferent de vîrsta persoanei decedate. Și chiar dacă persoana decedată, precum Regele Mihai I, a avut cea mai înaltă funcție în stat la un moment dat, nu simt nevoia să mi se dea indicații protocolare de participant într-un cortegiu funerar. Căci dacă nici în fața morților nu sîntem egali, în ciuda prevederii Constituției care ne vrea pe toți egali și față de cei vii, se cheamă că democrația noastră funcționează doar pe alese, nu pentru toți la fel. Cît despre protocolul conducerii morților celebri la groapă, aici sînt c onvins că lucrurile se așază și fără prevederi de tot soiul.

Că la marii noștri morți se stabilește cine se va afla în primele rînduri ale celor care se vor afla în cortegiul mortuar, asta e altceva. În rest, facem cum ne taie capul și buna cuviință.  Mai ales că în privința morții, fiecare dintre noi își cam știe locul în cortegiu, asta dacă îi scoatem din discuție pe nebuni și pe nesimțiți.

Cred că dacă cineva care l-a atacat pe Regele Mihai în timp ce fostul suveran era în viață vrea să-l conducă pe rege pe ultimul său drum, nu trebuie contestat ca fost inamic al Regelui, ci luat în considerare drept cineva care măcar în ultima clipă se simte dator față Mihai I. Mai cred, de asemenea, că cine l-a turnat pe Rege la Securitate, pe vremuri, iar acum face monarhistul devotat nu poate fi vindecat de duplicitate decît la Judecata de apoi.

Regele Mihai n-a murit în în calitate de persoană care atunci cînd a primit primul său pașaport străin a scris la rubrica profesie: rege. Dar Mihai I, ca rege ce ne-a fost, ar fi putut redeveni oricînd șeful statului, ceea ce i-a speriat pe securiștii și pe activiștii PCR, deopotrivă. Acum, cînd Regele a murit, toate scursurile comunismului și gioasele securimului se bat să obțină un loc cît mai în față la înmormîntarea Majestății Sale. Or între rudele apropiate și oficialitățile de azi ar trebui să existe un spațiu sacru pentru toți cei care, în anii cincizeci, și-au dat viața pentru Patrie și Rege, adică pentru acei invitați,militari și civili, care nu mai pot lua parte la înmormîntarea Regelui.

Cristian Teodorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *