Teatrul Național Radiofonic – online. Ascultă AICI Întemeietorii de Mihai Eminescu
1 December 2016
Fragmentar, între poezie și purgatoriu, din 9 decembrie la cinema!
1 December 2016

Filmul iugoslav ‘Marșul spre Drina’ la ART CINE CLUB

Materialul video pe care vi-l propunem spre vizionare în data de 2 decembrie (vineri), la ART CINE CLUB, este filmul iugoslav ‘Marșul spre Drina’, produs în anul 1964.

Subiectul peliculei este plasat la începutul Primului Război Mondial, când o baterie de artilerie sârbă se află în marș forțat spre muntele Cer, pentru a confrunta invadatorul. Acolo va fi locul unde se va desfășura una dintre bătăliile cheie din prima fază a războiului.

‘Filmul este nu numai o cronică plină de acuratețe a acestui eveniment ci și o ilustrare a dramei unui grup de soldați parte a unei mici națiuni care a făcut imposibilul posibil prin rezistența curajoasă cu care a înfruntat un imperiu. Trăirile acestor soldați sunt identice cu cele ale altor milioane de combatanți prinși în teribila încleștare de pe diferitele teatre de operațiuni ale Marelui Război.’, a declarat Adrian Scheianu, muzeograf C.N.M. ASTRA, cel care va și prezenta filmul respectiv în fața publicului prezent.

Acțiunea face parte din proiectul ART CINE CLUB, proiect cultural propus de Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Asociația Martinus și Universitatea ‘Lucian Blaga’. Proiectul constă în vizionări de filme artistice și documentare non lineare, însoțite de prezentări.

Teme de discuție propuse la finalul filmului din 2 decembrie:

— Război în Balcani

— Marele Război reflectat în cinematografia europeană a anilor ’50-’70

— Soldații țărani și războiul

— Paralelisme și interferențe româno-sârbe

Așadar, vineri, ora 17, în sala Auditorium din cadrul Pavilionului Muzeal Multicultural, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, vă așteptăm la ‘Marșul spre Drina’!

Acțiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *