Festivalul European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2016
24 August 2016
Când oamenii nu ajung la teatru, teatrul vine în cartiere
24 August 2016

Filmul de Piatra, ediția #9

Filmul de Piatra, cel mai prietenos festival de film, va avea loc în perioada 25-28 august în Piatra-Neamț, în patru locații splendide. Anul acesta, festivalul aduce cu sine nu numai 48 de scurt-metraje (30 fiind în competiție), cât și o serie de evenimente speciale, precum avanpremiera filmului Câini de Bogdan Mirică, un recital live al maeștrilor folk Nicu Alifantis și Ducu Bertzi și ocazia de a petrece o zi plină cu activități la marginea lacului Bâtca Doamnei.

Un eveniment care animă orașul Piatra-Neamț în fiecare an, Filmul de Piatra este un festival construit aproape în totalitate de către munca voluntarilor. Timp de patru zile, iubitorii de film, de muzică și de artă se vor putea bucura de proiecții speciale, concerte, târguri, workshop-uri, expoziții și petreceri.

Anul acesta, festivalul va avea loc în locațiile sale deja consacrate: Curtea Domnească, Cinema Dacia și Ceainăria Teaz. Ultima zi a festivalului va avea loc la marginea lacului Bâtca Doamnei, în cadrul evenimentului Long Day, Shorts Night – unde paticipanții se vor putea bucura de plimbări cu caiacul și o proiecție a celor mai bune scurtmetraje lansate în ultimul an, cât și de un eveniment inedit, şi anume lansarea la apă a poeziilor din proiectul Sticle pentru minte, inimă și literatură a artistului Ion Barbu, urmate de o petrecere animată de DJ-ii Jurjak, Platonic Scale și Beavis.

Alături de acestea, publicul se va putea bucura de unele din cele mai bune filme românești de lungmetraj din ultimul an, printre care și îndelung așteptatul Câini de Bogdan Mirică, câștigător al premiului FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2016. Filmul va fi proiectat sâmbătă seara, imediat după un concert inedit susținut de către Nicu Alifantis și Ducu Bertzi, doi dintre cei mai îndrăgiți interpreți de muzică folk din România. Alături de evenimentele speciale, programul festivalul va fi întregit cu jocuri și concerte organizate de voluntari, expoziții de fotografie, ceaiuri dansante, proiecții de film și sesiuni de Q&A cu realizatorii acestora. Programul întreg al festivalului poate fi consultat și pe pagina web Filmul de Piatra.

Filmul de Piatra a selecționat, anul acesta, 48 de filme – 30 în competiție și 18 în afara acesteia, dintre care: 3 filme la categoria Animație, 8 la Documentar, 5 la Experimental, 10 la Ficțiune și 4 la Videoclip. Acestea sunt un „grup compact de lucrări venite de la studenții din București, Cluj-Napoca și Chișinău sau de la tineri regizori (absolvenți) care provin din medii diferite față de cele ce se formează în școală.” conform Claudiei Cojocaru, unul dintre selecţioneri. În ceea ce privește categoria OFFCOMP, aceasta se împarte în OFFCOMP de PIATRA, unde vor fi proiectate filme locale, și în OFFCOMP MIX, care include „câteva dintre cele mai apreciate scurtmetraje românești (majoritatea studențești) care au avut un circuit festivalier mai intens” a continuat Claudia Cojocaru.

Cu cât mai dificilă este misiunea juriului, cu atât mai de succes este festivalul, iar ediția a noua îi are ca jurați pe Anamaria Antoci (producător de film), Cristi Mărculescu (critic de film), Alexandra Safriuc (selecționer Shorts Up) și Roxana Stroe (regizor de film) – cel mai tânăr juriu al festivalului de până acum.

Filmul de Piatra e o mare bucurie în fiecare an“, spune Andrei Dăscălescu, directorul festivalului. „Sigur, vine cu stres, cu multă muncă, cu nopți nedormite, cu emoții de tot felul… Dar suntem o mână de prieteni care pun totul pe roate din pură pasiune, cu resurse minime și, deodată, ne trezim cu 200 de aplicații pentru voluntariat și cu tot atâtea scurtmetraje înscrise pentru competiție. Și așa începe iureșul. Voluntarii vin cu idei, se împart în departamente, organizează propriile evenimente. Noi îi coordonăm și încercăm să menținem o coerență, dar e un festival plin de idei, de culoare, de energie, de bună-dispoziție. Nu încercăm să fim cel mai mare festival, nici cel mai tare. Probabil suntem cel mai prietenos.”

*Proiecțiile în aer liber, evenimentele de la Curtea Domnească și cele din Ceainăria Teaz sunt cu intrare liberă. Abonamentele pentru întreg festivalul vor costa 30 de lei, biletele pentru evenimentul LONG DAY, SHORTS NIGHT vor costa 20 de lei, iar un bilet cu o singură intrare la Cinema va fi 10 lei.

Detalii despre program aici, bilete aici, iar mai multe informaţii pe site-ul festivalului şi pe pagina de Facebook Filmul de Piatra

Aftermovie-ul ediției din 2015 este disponibil aici.

© Fotografii: Năluca, Ionuț Rusu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *