Festivalul Enescu – un nou punct culminant 
8 September 2017
Soprana ADELA ZAHARIA, câștigătoare la ultima ediție a concursului OPERALIA – patronat de Placido Domingo, vine în Festivalul Internaţional “George Enescu”
9 September 2017

Festivalul Internaţional ‘George Enescu’ – Concertele zilei de 9 septembrie

Tiberiu Soare - foto Virgil Oprina

Primul concert al zilei va fi astăzi, de la ora 11.00, la Sala Mică a Palatului, susținut de ”Arc Ensemble”. Lucrări de Elgar, Fitelberg și Enescu pot fi ascultate în transmisiune directă la Radio România Muzical.

Tot la Radio România Muzical veți putea audia, de la ora 13.00, concertul desfășurat la Sala Radio și susținut de Orchestra Filarmonicii ‘George Enescu’, cu violonistul Dmitri Sitkovetski în dubla ipostază de dirijor și solist. În program lucrări de Arvo Part, George Balint, Iain Bell și Șcedrin.

De la ora 16.00 se deschide, la Universitatea Națională de Muzică din București ,”Forumul Internațional al Compozitorilor”, moderat de Dan Dediu. Primul invitat va fi compozitorul Magnus Lindberg, care va vorbi despre ”Ars Poetica”. Va urma o masă rotundă unde vor participa compozitorii George Balint, Dmitri Sitkovetski, Nimrod Borenstein, Iain Bell și Adrian Pop.

La Ateneul Român va cânta Orchestra de Cameră din Lausanne, dirijată de Joshua Weilerstein. Soliști vor fi pianistul Mihai Ritivoiu și trompetista Tine Thing Helseth. Veți putea audia opusuri de Biber, Șostakovici și Beethoven. Concertul, care începe la ora 16.30, va putea fi ascultat în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Tot în transmisiune directă veți putea asculta și concertul de la Sala Palatului, care începe la ora 19.30. Pe scenă va urca Orchestra Filarmonicii din Munchen, iar în postură dirijorală îl vom regăsi pe Valery Gergiev. Solist va fi pianistul Daniil Trifonov, care va interpreta Concertul nr. 2 se Serghei Rahmaninov. Programul va fi completat de Simfonia a IV-a de Bruckner.

Ziua va fi încheiată de Ansamblul ”Camerata Salzburg”, care va concerta de la ora 22.30 la Ateneul Român. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare, iar soliști vor fi pianiștii Viniciu Moroianu și Viktoria Vassilenko, care vor interpreta Simfonia concertantă pentru două piane şi orchestră de coarde de Dinu Lipatti. Programul va fi completat de uvertura operei ‘Clemența lui Titus’ de Mozart și Simfonia nr. 3 op. 61 “Capriccio Classico” de Dan Dediu. Și acest concert poate fi auzit în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

În Piața Festivalului va concerta de la ora 20.00 ”Camerata Regală”, condusă de Constantin Adrian Grigore și avându-l ca solist pe violonistul George Tudorache.

Printre alte evenimente afiliate Festivalului Enescu putem aminti și concertul desfășurat la Muzeul Țăranului, concert susținut de Ansamblul Muzsikas și Taraful Bucureștilor. De la ora 15.00 veți putea asculta lucrări de Bartok, Enescu, dar și piese populare.

Cu detalii Diana Joicaliuc:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *