Brâncuşi – artist multimedia: o expoziţie inedită la Moscova
19 September 2017
Proiectul Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica, realizat în colaborare cu Filarmonica ‘George Enescu’, începe o nouă stagiune
20 September 2017

Festivalul International ‘George Enescu’ – concertele zilei de 20 septembrie

La Ateneul Român concertează, de la ora 17,00, violonistul David Grimal şi Ansamblul “Les Dissonances”. În program – Suita I în Do major pentru orchestră de George Enescu, Concertul pentru vioară şi orchestră de Jean Sibelius şi Concertul pentru orchestră de Bela Bartok. Evenimentul este difuzat în direct de Radio România Muzical şi Radio România Cultural.

Tot în transmisiune directă pe cele două posturi, la Sala Palatului este prezentată lucrarea “Damnaţiunea lui Faust” de Hector Berlioz, în interpretarea Corului şi a Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”. La pupitrul dirijoral se va afla John Nelson, iar solişti vor fi mezzo-soprana Clementine Margaine, tenorul Francesco Demuro, basul Nicolas Teste şi baritonul Şerban Vasile. Concertul are loc de la ora 20,00, în seria “Mari orchestre ale lumii” şi poate fi ascultat live în format audio-video, în Piața festivalului “George Enescu” din București. Tot în Piaţa Festivalului, de la ora 17,00, au loc concerte susţinute de elevi al liceelor şi şcolilor de muzică din Bucureşti şi de studenţi de la Conservatoare din Bucureşti şi din ţară. Intrarea publicului este liberă.

Pe agenda Festivalului “George Enescu” este înscris şi concertul de la Filarmonica Naţională “Serghei Lunchevici” din Chișinău. Orchestra instituţiei condusă de Mihail Agafiţa va interpreta lucrări de George Enescu, Ghenadie Ciobanu şi Ottorino Respighi. Solistă – violonista Rusanda Panfili.

La Filarmonica din Bacău susţine un concert pianistul Vassilis Varvaresos, laureat al Concursului Internaţional “George Enescu” 2014. Împreună cu Orchestra dirijată de Cristian Lupeş, muzicianul va interpreta Concertul pentru pian şi orchestră de Nigel Hess. Programul va fi completat de lucrări semnate Mihai Măniceanu, Adrian Iorgulescu şi Detlev Glanert.

În cadrul programului “Bucureşti creativ”, sunt incluse astăzi noi evenimente. În Aula Palatului Cantacuzino, între orele 18 şi 20 este prezentat proiectul “Into My GongSelf”, aflat la graniţa între muzică live, sculptură sonoră, ritual şi meditaţie, o provocare pentru artişti şi public de a experimenta trans-realismul arhetipal. Conceptul îi aparţine compozitoarei Mihaela Vosganian şi este facilitată de instalaţia vizual-sonoră a artistei Raluca Ghideanu.

Un alt eveniment de pe agenda Festivalului Enescu, “Strada de C’Arte” se va derula în perioada 20-24 septembrie. În organizarea Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, vor avea loc concerte, lansări şi târguri de carte, dezbateri, expoziţii, spectacole de teatru, proiecţii de film şi ateliere interactive pentru copii.

Mai multe detalii aflăm de la Diana Joicaliuc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *