CINDERELLA lui Keneth Branagh – poveste magică rescrisă cu o intuiţie genială a mişcării, culorii şi sunetului – de Michaela Platon
27 March 2020
Bunul dinozaur- fabulă cinematografică în care se „reinterpretează” teorii ale istoriei Pamantului- de Michaela Platon
1 April 2020

Ferestre către amintiri, Octavian Moşescu

La Editura Detectiv Literar, anul trecut, în 2019 apărea o carte de poezii care avea darul de a ne întoarce privirile într-un fel fermecător asupra trecutului nostru cultural. „Ferestre către amintiri” este titlul volumului care îl are ca autor pe Octavian Moşescu, prestigios râmnicean, scriitor, editor, colecţionar, primar al unui Balcic, purtat în suflet până la sfârşitul zilelor sale în 1982, oraş căruia i-a adus o glorie inexpugnabilă.

Cartea are o prefaţă şi un cuvânt înaine semnate de Traian Gh. Cristea, scriitor râmnicean la rândul său, ca şi autorul versurilor, respectiv Firiţă Carp, directorul editurii. Postfaţa însă, semnată de Alexandru Măciucă, nepotul lui Octavian Moşescu mi-a atras atenţia în mod deosebit prin francheţea observaţiilor sale: „Viaţa lui (…), păstrând romantismul vremurilor de altă dată, nu poate fi lăsată în uitare, cu toate că indiferenţa generaţiilor care i-au urmat l-au condamnat să existe doar în studiile de istorie a artei şi doar pentru calitatea de colecţionar pe care a avut-o.”

Cartea ne scoate la lumină cu predilecţie, poetul, dar „biografia artistică şi intelectuală” plasată chiar la începutul volumului ne oferă informaţiile necesare unei înţelegeri mai cuprinzătoare a omului şi a demersului său intelectual. Îi aflăm parcursul şcolar în ţară şi în străinătate, la Viena, şi faptul că s-a stabilit din anul 1927 la Balcic. Preocuparea pentru cultură este pentru Octavian Moşescu una permanentă; printre multele sale acţiuni culturale trebuie aici, menţionate: înfiinţarea Universităţii Libere Coasta de Argint, apoi, editarea ziarului Farul Caliacrei; mai târziu, reputatul publicist se numără printre iniţiatorii înfiinţării Muzeului Raional Râmnicu Sărat.

Cartea aceasta de poezii este, parafrazându-i titlul, „o fereastră” către sufletul intelectualului Octavian Moşescu.

Foarte plăcut este conceptul cărţii care alătură fiecărei poezii o acuarelă realizată de artista Corina Preda Perianu. Aşadar, „colecţiei” de poezii i se alătură o alta, de artă. Creatorii cărţii au „mers” pe urmele iubitorului de frumos care a fost Octavian Moşescu şi s-au gândit să ofere cititorului o experienţă literară de mare rafinament, dublată de o alta, vizuală, de mare calitate.

Preţuim ca de fiecare dată, profesionalismul acuarelistei Corina Preda Perianu.

Ajunşi la finalul scurtului nostru comentariu la cartea „Ferestre spre amintiri”, apreciem omagiul strănepoatei publicistului, Anouk, care îi dedică acestuia poezia din deschidere: „Columnă de lumină”.

De altfel, categoric, întregul efort depus pentru apariţia acestei reuşite cărţi mărturiseşte admiraţia şi recunoştinţa aduse omului de cultură care a fost Octavian Moşescu.

Realizator Roxana Păsculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *