Opera comică pentru copii sărbătoreşte 20 de ani de la înființare cu șase zile de spectacole
29 May 2018
Opera Națională București dedică ziua de 1 IUNIE copiilor
29 May 2018

Expoziția „Piețe din Europa și istoriile lor” la Istanbul

După Salamanca, Spania, itinerarea proiectului de antropologie vizuală Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor continuă în Turcia, la Istanbul, în parteneriat cu Institutul Cultural RomânDelegația  Uniunii Europene la Ankara, primăria municipalității Beșiktaș din Istanbul. Beșiktaș este situat în  inima capitalei turce, în partea europeană, pe malul Bosforului și adună multe dintre muzeele și monumentele istorice importante ale orașlui. 
Vernisajul expoziției de fotografie aeriană având ca temă piețele orașelor istorice din Europa va avea loc vineri, 1 iunie, la ora 19.00, la galeria centrului cultural Fulya Sanat (Dikilitaș Mah. Hakki Yeten Cad. No:10, Beșiktaș, Istanbul). Expoziția va fi deschisă între 1 și 15 iunie 2018. 
Trailerul expoziției poate fi vizionat aici:

Detalii despre proiectul expozițional și despre cartea pe aceeași temă pot fi citite pe site-ul proiectului, disponibil în limbile română și engleză. Anunțul expoziției în limba turcă e atașat acestui mesaj.

www.pietedineuropa.eu
www.intothesquare.org 

---
---

Despre expoziție:

Evenimentul este, aparent, doar o expoziţie de fotografii. În realitate, proiectul este o premieră absolută. Dacă piețe individuale au făcut, de-a lungul timpului, subiectul unor expoziții, este prima dată cînd piețe din mai multe orașe europene sînt puse, în acest fel, alături, subiectul fiind piața ca fenomen cultural, urban, antropologic. Fotografia aeriană, à vol d’oiseau, există încă din secolul al XIX-lea, prin cîteva vedute din aerostat, dar este pentru prima dată cînd drona devine un mijloc al argumentaţiei arhitecturale și antropologice. Drona permite o perspectivă mai apropiată și mai clară în detalii decît orice altă tehnică de fotografiere aeriană. Proiectul îi aparţine lui Cătălin D. Constantin, deja cunoscut pentru atenţia pe care o acordă detaliului vizual din fotografiile volumului „Ferestre din Bucureşti şi poveştile lor”, şi este o urmare firească a tezei sale de doctorat în arhitectură, o lectură culturală şi antropologică a pieţelor publice din Europa. Cercetarea a fost, apoi, extinsă şi a cuprins călătorii dedicate pentru fiecare sit, de multe ori repetate pînă la obţinerea punctului perfect de observaţie în lumină adecvată. 

Radu COMȘA, în revista Observator cultural

Despre autor:

Cătălin D. Constantin este editor de carte și predă cursuri de etnologie și de antropologie  la Facultatea de Litere de la Universitatea din București. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a editat numeroase volume dedicate patrimoniului cultural românesc, un tip special de carte în care informația și textul sunt dublate de un discurs vizual atent elaborat. Printre acestea, volumul Ferestre din București și poveștile lor. Teza de doctorat, susținută la Facultatea de Litere și publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX. În 2014, Cătălin D. Constantin a susținut un al doilea doctorat, la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor, volum publicat la finalul anului trecut, are o directă relație cu subiectul expoziției.

---

---

Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor, Peter Pan ART, Editura Universitară „Ion Mincu”, București, 2017, 512 pag.

---

Autor: Cătălin D. CONSTANTIN
Curator: Dan LĂCĂTUȘ
Comunicare: Adriana MOCA
Consultanță științifică: prof. univ. dr. arh. Sorin VASILESCU
Mulțumiri speciale: Carmen DOBROTĂ

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Ordinul Arhitecților din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *