Vocile memoriei: Marcel Proust, un veac de posteritate
20 Noiembrie 2022, 10:21
Respins în Franța la prima tentativă a autorului de a-l publica, la noi, surprinzător, În căutatrea timpului pierdut intră în atența cronicarilor destul de repede . În 1923 Mihai Ralea scrie despre romanul proustian în Viața românească, anul următor, Felix Aderca prezintă în presă Alberine dispărută și traduce un fragment din carte, Ibrăileanu scrie și el în anii 20 despre Proust ; se vor referi la creația proustiană și Mihail Sebastian, Lovinescu, Paul Zarifopol , Anton Holban, Eugen Ionescu. Un studiu fundamental publica în anii 1930 Camil Petrescu, anume Noua structură și opera lui Marcel Proust. Primul volum din opera proustiană apărea în limba noastră în 1945, în traducerea lui Radu Cioculescu, fratele lui Șerban Cioculescu.
Traducerea ciclului avea să fie completată mai târziu de Eugenia Cioculescu cu manuscrisele păstrate de la soțul ei și cu o contribuție proprie. În 1968 Vladimir Streinu va da o vesiune din Proust, dar se va opri la primul volum. Ediția integrală, cea mai prestigioasă, în limba noastră a ciclului proustian este semnată de Irina Mavrodin.
În acest an, când comemorăm pe autor la un veac de la moarte, a apărut deja primul volum al seriei proustiene, sub titlul În partea dinspre Swann, în noua traducere semnată Cristian Fulaș, iar editura Cartier, cea care-l publică anunță că În căutarea timpului pierdut va fi tipărit integral în noua versiune. Vocile memoriei vă prezintă creația proutiană în înregistrări datorate Irinei Mavrodin și lui Cornel Mihai Ionescu.
În aceeași ediție a acestei emisiuni : in memoriam Constantin Codrescu ; Marin Preda intervievat de Ion Drăgănoiu.
Emisiunea Vocile memoriei, difuzată duminică 20 noiembrie 2022, ora 22.30, la Radio România Cultural. Realizator E. Lucan.