Timpul prezent - O lege controversată. Deepfake - între urgența de a proteja democrația și nevoia de a apăra libertatea
12 Februarie 2024, 20:19
România e pe cale să adopte o Lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei în contextul fenomenului deepfake. Mai multe organizații critică acest proiect legislativ și le cer deputaților să nu-l voteze în forma actuală.
Proiectul prevede, între altele, pedepse cu închisoarea pentru crearea de conținut deepfake dar „nu există niciun fel de excepţii prin care să fie protejate forme ale libertăţii de exprimare, cum ar fi utilizarea în scop de pamflet sau artistic a conţinutului de tip deepfake sau în producţii comerciale (reclame) sau în industria cinematografică, așa cum deja se întâmpla în practică și cum prevede legislația europeană ce urmează a intra în vigoare”, se arată într-o scrisoare trimisă de mai multe ONG-uri Camerei Deputaților.
Definirea din textul legii acoperă fenomenul deepfake? E nevoie de o lege care să combată fenomenul deepfake?
Le-am întrebat pe Ioana Avădani (de la Centrul pentru Jurnalism Independent), şi pe Anca Velicu, de la Mediawise Society, cercetătoare la Institutul de Sociologie al Academiei Române, co-prezentatoare a podcastului de educaţie media „Amprenta digitală”.
Ioana Avădani: „Legea încearcă să răspundă unei situaţii reale. Există un pericol real de manipulare a populaţiei, a modului de a gândi prin intermediul unor produse lansate cu rea intenţie, dar bate prea departe. Încearcă să ne apare de tot, de orice şi, conform proverbului românesc, aruncă şi copilul odată cu apa din copaie.”
Anca Velicu: „Este nevoie de o reglementare. Există tehnologie care permite crearea acestor imagini. În scopuri pozitive sau în scopuri negative. Trebuie legiferat, în mod cert, pentru cazurile când există o intenţie de a înşela opinia publică şi de a promova dezinformarea. Despre asta se vorbeşte şi în directiva europeană a Inteligenţei Artificiale. Dar există posibilitatea de a folosi această tehnologie şi în scopuri artistice, în educaţie sau în diferite aplicaţii medicale. Or, asta nu trebuie sancţionat. Trebuie reglementat, dar nu sancţionat.”
12 februarie 2024, ora 18.00
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin