Timpul prezent - Legea Apărării Naționale în dezbatere. Robert Lupițu: „Pericolul nu e iminent, dar nu este exclus” | PODCAST
08 Aprilie 2024, 20:11
Ministerul Apărării Naționale a făcut publice primele două proiecte de lege privind apărarea națională. Legea apărării care e acum în vigoare a fost adoptată în 1994 și a suferit șapte modificări, ultima în 2011.
E nevoie de modificarea legii apărării naționale? În proiectul pentru o nouă lege se folosește conceptul „amenințare hibridă”. Despre ce e vorba și cum poate interveni forța de apărare pentru a contracara o asemenea amenințare?
L-am întrebat pe Robert Lupițu, redactor-șef al platformei „Calea europeană”.
Robert Lupițu: „În momentul în care vorbim nu de nevoia de a ne apăra, ci de nevoia de a descuraja, avem nevoie în egală măsură şi de forţă umană foarte bine calificată din perspectivă militară, şi de echipamente şi tehnică militară care să poată fi mânuită de soldaţi.”
E util în Europa, în România, discursul despre posibilitatea unei confruntări NATO-Rusia sau doar stârnește panică?
Robert Lupițu: „Cred că e bine să avem o abordare realistă prin care cetăţenii să înţeleagă că pericolul nu este iminent dar nu este exclus, riscurile nu sunt iminente dar ele există. (...) Structurile militare NATO sunt obligate să opereze cu toate scenariile. Şi acum, fiindcă Rusia a declanşat acest război, suntem în situaţia să ne punem problema cum ne-am descurca în scenariul în care ar avea loc un conflict. Însă, din moment ce Rusia nu a reuşit în 25 de luni să avanseze în aşa fel încât să cucerească Ucraina, în aşa fel încât să cadă Kievul, este clar că forţa armată occidentală descurajează Rusia şi trebuie să continuăm să descurajăm Rusia.”
8 aprilie 2024, ora 18.00
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin