Timpul prezent - Donald Trump vrea să închidă USAID. Ce înseamnă asta pentru țările în curs de dezvoltare?
![Timpul prezent - Donald Trump vrea să închidă USAID. Ce înseamnă asta pentru țările în curs de dezvoltare?](https://www.radioromaniacultural.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromaniacultural.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F11%2F47473%2Fc177-6fbbad72-1739296346859a1a4d.jpg&w=960&h=540&c=1)
11 Februarie 2025, 19:50
Președintele american Donald Trump a cerut ca USAID (Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională) să fie „suprimată”, acuzând corupție „la niveluri nemaivăzute vreodată”. USAID are aproximativ 10.000 de angajați care lucrează în SUA și în întreaga lume. Dintre ei doar 611 își vor păstra posturile, ceilalți urmând să fie concediați.
Ce reprezintă USAID şi ce consecinţe va avea desființarea acestui program pentru diverse ţări din lume?
Am întrebat-o pe Ioana Avădani, președinta Centrului pentru Jurnalism Independent.
Ioana Avădani: „Conceptul de ajutor sau de asistenţă internaţională pentru dezvoltare nu este specific Statelor Unite. Toate ţările dezvoltate care sunt în OECD au programe de asistenţă internaţională pentru dezvoltare. Naţiunile Unite, la rândul lor, au stabilit nişte obiective de dezvoltare. Şi asistenţa aceasta, care poate să fie financiară, de training sau de coaching, vine în sprijinul obiectivelor de dezvoltare stabilite de Naţiunile Unite. Lentila principală a acestor obiective de dezvoltare sunt drepturile omului. Toată mişcarea porneşte de la ideea că accesul la o viaţă decentă, combaterea sărăciei, accesul la servicii de sănătate, siguranţa în societate sunt elemente fundamentale din aparatul drepturilor omului, ca atare acestea sunt domeniile în care funcţionează cel mai adesea asistenţa pentru dezvoltare. USAID a făcut aceste lucruri într-un mandat dat de Congresul american, deci nu este un instrument prezidenţial. Şi cred că vor fi nişte bătălii juridice la care vom asista de departe: dacă preşedintele SUA are dreptul să anuleze printr-un simplu ordin o decizie a Congresului.”
Se poate spune că pentru SUA acest program înseamnă şi o formă de a sprijini exportul de democraţie?
Ioana Avădani: „Cu siguranţă. Programele USAID din România s-au oprit în 2007, când România a intrat în Uniunea Europeană şi atunci, pe bună dreptate, SUA au spus sunteţi în UE, îndepliniţi nişte criterii politice şi economice, nu mai sunteţi o ţară în curs de dezvoltare care să aibă nevoie de asistenţa noastră. Până în 2007 (când programele USAID din România s-au oprit), o mare parte din programele USAID din România au fost legate de consolidarea mecanismelor democratice. Să luăm de exemplu legea 544 pentru liberul acces la informaţie. Au fost mai multe organizaţii din societatea civilă care au conlucrat ca această lege să fie redactată, adoptată şi implementată în cadrul unor programe sprijinite şi de USAID. Au fost programe de profesionalizarea mediului de afaceri, pentru că şi asta contribuie la o funcţionare democratică, deci o piaţă bazată pe libera concurenţă şi în care oamenii să se concureze în baza unor reguli, nu ca-n Vestul sălbatic – şi asta face parte dintr-un mecanism democratic.”
Apasă PLAY pentru a asculta interviul integral!
11 februarie 2025
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin