Timpul prezent - Despre Donald Trump și noul război al tarifelor vamale - o discuție cu Antonia Colibășanu
![Timpul prezent - Despre Donald Trump și noul război al tarifelor vamale - o discuție cu Antonia Colibășanu](https://www.radioromaniacultural.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.radioromaniacultural.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F6%2F47401%2Fc177-ff3d2d40-17388541443366d574.jpg&w=960&h=540&c=1)
06 Februarie 2025, 18:00
Președintele Donald Trump a anunțat tarife vamale considerabile pentru importurile din Canada, Mexic și China: 25% pentru mărfurile din Mexic și Canada și 10% taxe suplimentare pentru China. Cu câteva ore înainte ca noile tarife să intre în vigoare, Donald Trump a acceptat o amânare de 30 de zile pentru Canada și Mexic, după ce a convenit cu liderii celor două țări vecine întărirea securității la granițele lor cu SUA.
Ce implicații ar putea avea aplicarea tarifelor pentru țările vizate și pentru SUA?
Va impune președintele american tarife similare și pentru importurile din Uniunea Europeană?
Am întrebat-o pe Antonia Colibășanu, analist geopolitic, doctor în economie.
De ce vrea Donald Trump să impună tarife vamale atât de mari Canadei și Mexicului?
Antonia Colibășanu: „Nu cred că vrea neapărat să impună tarife vamale atât de mari. Cred că mai degrabă vrea să amenințe cu aceste tarife, în ideea în care vrea să discute cu aliații și să restructureze natura alianțelor cu aceștia. Până la urmă, Donald Trump este un om de afaceri și amânarea aceea cu cel puțin 30 de zile a tarifelor face parte dintr-o negociere de politică comercială. În ideea că Donald Trump este un om de afaceri, noi trebuie să înțelegem că el vrea să negocieze. Acum, ceea ce vrea el să negocieze din punct de vedere geopolitic este marea întrebare a momentului.”
Dar e același lucru să conduci o țară și să conduci o companie privată? E democratic să abordezi în același fel economia națională și afacerile?
Antonia Colibășanu: „Cred că acestea sunt întrebările-cheie la care cu toții așteptăm răspunsuri din interiorul societății americane. Din perspectiva omului care predă la clasă teoria relațiilor internaționale și geopolitica, aș spune că nu, nu este același lucru, cu siguranță. Abordările pe care le vedem acum sunt o noutate din punct de vedere ideologic. Pentru că SUA, cu administrația actuală, încearcă să-și croiască un nou drum în zona globală. Și vorbim de o personalitate de tip nou pentru un lider al SUA, o personalitate din zona afacerilor. El a mai gestionat în mod original lucrurile în SUA în primul său mandat. Avem un model pe care-l putem evalua. Avem și o nouă administrație, care nu mai seamănă cu prima administrație din primul mandat al lui Trump. Ne putem gândi că întrebarea esențială este cum evoluăm din punct de vedere doctrinar, ideologic și cum evoluează contextul democratic, care sunt rolurile instituțiilor, dorește noua administrație a lui Trump să modifice în vreun fel rolul acestor instituții și mă refer inclusiv la rolul organizațiilor internaționale, rolul NATO în relația cu Uniunea Europeană. Întrebarea este justă, complicată și în definire.”
Apasă PLAY pentru a asculta interviul integral!
6 februarie 2025
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin