Texte şi pretexte - Şamanismul, din nou în actualitatea editorială
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Valentin Protopopescu.
28 Septembrie 2024, 08:00
„Poate mai mult decît în orice altă tradiţie sapienţială, şamanii văd lumea naturală drept marele nostru învăţător şi animalele din jurul nostru drept ambasadori ai acestei înţelepciuni organice. Un animal poate să trezească în noi un anumit sentiment pe care un simplu cuvînt nu îl poate cuprinde sau descrie pe deplin. Ni se conturează în minte numaidecît o imagine cu o scenă în care este acest animal fără să depunem niciun efort. Ne identificăm cu experienţa lui şi, în acelaşi timp, îl observăm din exterior. Ascultînd povestea animalului, ne deschidem emoţional şi chiar fizic. Faptul că este o poveste simplă are un sens, căci astfel poate pătrunde în fiinţa noastră la un nivel mai profund decît orice zicală înţeleaptă sau decît orice listă de reguli de urmat în viaţă. Aceasta este puterea învăţăturilor venite de la animale.” (don José Ruiz)
În ediţia de sîmbătă, 28 septembrie 2024, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să dezbatem cu invitatul nostru, Sorin Lucaci, poet, psiholog, organizator de evenimente culturale şi realizator tv, reprezentant al casei editoriale Herald din Bucureşti, mesajul unor texte şamanice fundamentale semnate de José Ruiz, demn continuator al unei milenare sapienţe toltece. Este vorba despre titlurile Animale de putere în practica şamanică: ce ne învaţă şi cum ne pot ajuta ghizii spirituali din lumea animală şi Desaga de leac. Instrumente, ritualuri şamanice şi ceremonii de transformare spirituală. În cele două cărţi, scrise simplu şi pline de farmec, autorul ne comunică o chintesenţă a rolului formativ pe care natura, prin plantele de leac şi prin comportamentul animal, ne pot vindeca somatic şi psihic, dar în plus ne pot şi îmbogăţi în planul realizării spirituale de sine, imperativ al supravieţuirii într-o lume postmodernă hipertehnologizată şi alienantă.
Răzvan Dolea, la rubrica Tema zilei la trei minute post meridian, ne invită la un dialog despre rolul flotelor de război în dominanţa mondială a puterilor maritime.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei literaturii: la 28 septembrie 1891 se stingea la New York unul dintre cei mai importanţi prozatori americani din toate timpurile. Deopotrivă eseist, jurnalist şi poet, acesta va evoca spiritul aventuros al vieţii şi nevoia neostoită a omului de a cerceta cu orice risc necunoscutul. A fost fascinat de viaţa triburilor sălbatice din mările sudului, dar şi de existenţa oamenilor mării, pescari, soldaţi şi exploratori. A scris despre Războiul civil şi despre viaţa grea a pescarilor. Celebritatea a căpătat-o postum, graţie capodoperei sale, romanul Moby Dick, metaforă a curajului şi nebuniei, a pasiunii devoratoare şi a obsesiei sinucigaşe.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu discută despre cea de-a şaptea ediţie a Cupei Laver găzduită de oraşul Berlin.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Confruntarea interpretată de Marin Moraru şi Dem Rădulescu.