Texte şi pretexte - Răzvan Dolea: „Tîrgul de carte Gaudeamus Radio România a fost mereu un prilej de sărbătoare intelectuală."
Invitaţi: scriitorii Doina Ruşti, Ioana Drăgan, Diana Iepure şi Florin Golban.
25 Noiembrie 2023, 05:58
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu; tema ‒ Gaudeamus, balul din noiembrie 2023.
sîmbătă, 25 noiembrie 2023, ora 12.00.
„Tîrgul de carte Gaudeamus Radio România a fost mereu un prilej de sărbătoare intelectuală. De la bun început şi-a respectat numele, transformat curînd în renume, în blazon: acest eveniment, devenit cel mai mare din România, a fost şi este scena unei bucurii de amploare, cea prilejuită de frumuseţea Cărţii şi a sufletului Cititorului. Fiecare ediţie este un prilej de întîlnire, comunicare şi comuniune între editori, scriitori, traducători şi cititori. Iubitorii de carte, făcătorii de carte şi cititorii de carte se întîlnesc pentru a fi mai frumoşi şi mai buni. Aşadar, gaudeamus – să ne bucurăm!” (Răzvan Dolea)
Ediţia de sîmbătă, 25 noiembrie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, are mai mulţi invitaţi, dar un singur protagonist: Târgul internaţional de carte Gaudeamus, organizat de Societatea română de radiodifuziune, care nu este doar un actor mediatic important, ci şi un generator de cultură, în speţă, de carte, prin intermediul acestui eveniment de amploare, cel mai bine calibrat din România, dar şi datorită Editurii Casa Radio. Ajuns la cea de-a 30-a ediţie, Gaudeamus nu pare deloc să obosească, ba dimpotrivă, este şi mai dinamic, şi mai vital, cu şi mai multe registre, participanţi, evenimente şi invitaţi, peste 200 la actuala ediţie.
În prima parte a emisiunii vom vorbi cu scriitoarea Doina Ruşti despre ficţiunea românească de astăzi, cu accent pe ponderea şi calitatea prozelor publicate de casa editorială Litera din Bucureşti. Dar şi cu poeta Diana Iepure, aceasta prezentînd oferta la tîrg a Editurii Paralela 45. Apoi, în partea a doua, o vom avea ca interlocutoare pe prozatoarea Ioana Drăgan, despre dezbaterea prilejuită de romanul său, În căutarea nefericirii, apărut la Editura Tracus arte din Bucureşti. Poetul de haiku Florin Golban ne va introduce în atmosfera celor două volume semnate de Corneliu Traian Atanasiu, În afara timpului şi Ploaie de stele, şi editate de casa Pim din capitală.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne vorbeşte despre doi mari poeţi, Grigore Alexandrescu şi Ady Endre.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei literaturii universale: la 25 noiembrie 1970 se stingea la Tokyo, în tabăra militară Ichigaya, în biroul şefului comandamentului estic al forţelor de apărare, un mare scriitor nipon. După ce a citit un manifest care incita la lovitură de stat şi restaurarea gloriei imperiale, acesta s-a sinucis ritualic, prin seppuku, fiind apoi decapitat de unul dintre camarazii săi, conform tradiţiei samuraice. Scriitor imens, adept al codului Bushido, centură neagră în kendo, practicant al aikido, artistul a căutat să reînvie frumoasa duritate a vieţii japoneze de dinainte de epoca Meiji. Nostalgic, neadaptat, liric şi melancolic, cu vocaţie pentru martirajul trupesc, scriitorul ne-a oferit analize psihologice extrem de fine şi o sondare profundă a sufletului colectiv nipon. Printre capodoperele sale se numără romanele Templul de aur, Confesiunile unei măşti, După banchet, Zăpada de primăvară,Tumultul valurilor, Soare şi oţel, dar şi eseul Calea samuraiului astăzi.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Cusurgii, interpretată de Dem Rădulescu, Rodica Tapalagă, Mişu Fotino şi Mişu Stoenescu.
Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Georgeta Drăghici, Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea (sursa: arhiva personală a jurnaliştilor), foto Doina Ruşti, afiş Ioana Drăgan, Florin Golban, afiş haiku, Diana Iepure, afişe Editura paralele 45 (sursa: arhiva personală a invitaţilor), foto coperte Grigore Alexandrescu şi Ady Endre (sursa: arhiva personală VP), foto Calea samuraiului astăzi copertă, artefacte nipone şi stampă samurai (sursa: arhiva personală VP), foto Dem Rădulescu (sursa: Agerpres).