Texte şi pretexte: Între transcendenţă şi terapie – importanţa substanţelor psihedelice. Invitaţi: psihanalistul Gabriel Cicu şi poetul Sorin Lucaci
Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu.
02 Martie 2024, 07:00
„Există paradisuri şi infernuri în lăuntrul fiecăruia dintre noi, iar ele sînt superb concepute... În realitate, sîntem mai mult decît ştim despre noi înşine şi putem percepe conţinuturi vizionare ce nu provin din istoriile dezvoltării personale... Natura ultimă a materiei şi minţii (dacă îi luăm pe mistici în serios) pare să fie o sursă sau o energie ontologică puternică numită iubire.” (William A. Richards)
În ediţia de sîmbătă, 2 februarie 2024, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să discutăm cu prietenii noştrii, psihanalistul şi psihiatrul Gabriel Cicu şi poetul Sorin Lucaci, despre o carte tulburătoare: Cunoaşterea sacră. Substanţele psihedelice şi experienţele spirituale. Volumul semnat de William A. Richards a apărut la Editura Herald din Bucureşti. Autorul este specialist în domeniul substanţelor psihedelice, cercetînd impactul acestora asupra trăirilor individuale de tip clinic, dar şi relevanţa spirituală a experienţelor generate de acest tip de activitate. William A. Richards este psiholog clinician la Johns Hopkins Bayview Medical Center cu o pregătire oficială în teologie şi religie comparată. La începutul carierei sale, el a făcut cercetare în domeniul substanţelor psihedelice la Spring Grove Hospital Center şi la Maryland Psychiatric Research Center din Baltimore. Are alte studii sistematice la Universitatea Yale, Universitatea Brandeis, Universitatea Catolică, Şcoala Teologica Andover-Newton şi la Universitatea din Göttingen. Gabriel Cicu, invitatul nostru, este doctor în științe medicale la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, are un masterat în adicții la Universitatea din Barcelona, Spania, este psihoterapeut şi psihanalist, membru al Asociației Române de Psihoterapie Psihanalitică, terapeut și formator în domeniul adicțiilor, fiind acreditat de Ministerul Sănătații Publice. Gabriel a participat împreună cu Gabor Mate în anul 2019 în Peru la un atelier de cunoaștere și healing facilitat de șamanii Shipibo din pădurea amazoniană. Celebrul medic Gabor Mate a explorat culturile indigene și modul în care substanțele psihedelice pot fi folosite în practica medicală curentă în cazul patologiilor rezistente la tratamentele convenționale. Acest lucru a dus la crearea unui program educațional și experiențial – Psychedelics&Compassionate Inquiry. Acest program asociază tehnici de meditație și mindfulness alături de substanțe psihedelice și Compassionate Inquiry, iar Gabriel Cicu foloseşte şi el tratamentele şi tehnicile generate de acest program.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre Christopher Marlowe şi Gheorghe Asachi.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei literaturii universale: la 2 martie 1930 se stingea la Vance, în Alpii maritimi franceză, un mare prozator englez. Adept al teoriei freudiene, avea să infuzeze ideile şi tezele inventatorului psihanalizei în construcţia romanelor sale, în care accentul cade pe eliberarea sexualităţii şi pe regăsirea purităţii naturale, dincolo de ipocritele imperative morale tipice societăţii industriale burgheze. Scriitura lui este una virilă, directă, transparentă, iar construcţia prozelor este clasică, în ciuda preluării dicteului automat şi perspectivelor onirice inspirate de psihanaliză. Printre capodoperele acestuia se numără romanele Amantul doamnei Chatterley, Şarpele cu pene, Fii şi îndrăgostiţii, Femei îndrăgostite şi Păunul alb.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu analizează depăşirea unui complex de inferioritate de către tenismenul australian Alex de Minaur în faţa grecului Stefanos Tsitsipas.
În cadrul rubricii Ora veselă, vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, cupletul Dă Doamne... interpretat de Constantin Tănase-Cărăbuş.