Sufletul arhetipal şi creator. Invitat: poetul şi organizatorul de evenimente culturale Sorin Lucaci
Texte şi pretexte, sîmbătă, 15 februarie 2025, ora 12.00. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Valentin Protopopescu.
15 Februarie 2025, 08:00
„Jung privea artistul ca pe un individ excepţional şi motivat, dar, în acelaşi timp, insista asupra faptului că un anumit tip de creativitate primară ne este accesibilă tuturor – o conexiune creativă vitală cu inconştientul, care include realizarea efectivă a imaginilor şi experienţelor...” (Mary Antonia Wood)
În ediţia de sîmbătă 15 februarie 2025, a emisiunii Texte şi pretexte, abordăm tema creativităţii la nivelul sufletului inconştient, indiferent că vorbim despre un artist ca atare sau despre un ins smuls din contingentul stradal şi cotidian. Pretextul acestei reflecţii radiofonice este apariţia cărţii scrise de Mary Antonia Wood, Artistul arhetipal. Regîndirea creativităţii şi chemarea interioară de a crea, volum tradus de Sorana Oţetea şi publicat de Editura Herald din Bucureşti. Invitatul ediţiei, psihologul, poetul şi organizatorul de evenimente culturale Sorin Lucaci, ne va introduce în miezul argumentaţiei folosite de autoare, profesor universitar cu doctorat în filosofie şi titulara catedrei de psihologie abisală a Pacifica Graduate Institute din SUA. Mary Wood sintetizează concepţia despre artist şi creaţie în opera lui Jung, Campbell şi Hillman, susţinînd că la limită fiecare subiect uman este un artist care se ignoră.
Răzvan Dolea, la rubrica Tema zilei la trei minute post meridian, ne vorbeşte despre revolta studenţilor sorbonarzi din 1229, cu prilejul sărbătorii Mardi Gras.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei gîndirii universale: la 15 februarie 1564 vedea lumina zilei la Pisa un geniu al Renaşterii italiene, imens matematician, fizician, astronom şi filosof, a cărui gîndire a stat la baza multor descoperiri şi invenţii ulterioare. A realizat primele telescoape moderne, a studiat petele solare, a maturizat cinematica în calitate de ştiinţă autonomă, a susţinut heliocentrismul copernican şi a combătut aristotelismul rigid al catolicismului roman. Datorită poziţiilor susţinute în lucrarea Dialogul despre cele două sisteme principale ale lumii, a intrat în vizorul Inchiziţiei, a fost judecat şi condamnat pentru erezie, fiind obligat să abjure, murind orb în domiciliu forţat. I se atribuie celebra zicere E pur si muove, deşi formula apare la un veac după dispariţia sa.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre romanul La piste du vieil homme, Gallimard, 2024, al unui scriitor foarte interesant, Antonin Varenne, mare călător, alpinist şi explorator.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu analizează progresul înregistrat de tenismenul american de 19 ani Learner Tien, locul 82 ATP.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Mustăria interpretată de Dem Rădulescu, Marin Moraru şi Radu Zaharescu.