O reţetă de succes: Editura Cartex din Bucureşti. Invitat: scriitorul şi editorul Lucian Pricop.
Texte şi pretexte, emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu
10 Iunie 2023, 07:30
„Grupul de edituri Cartex a intrat pe piaţa de carte în anul 2000, într-un spaţiu editorial foarte dens. A început prin a edita literatură română canonică, dar foarte curând interesul publicului a determinat extinderea spre zona traducerilor. Astăzi, cititorii se pot întâlni cu o serie de autori fundamentali şi cu cărţi esenţiale din spaţiul beletristicii româneşti şi universale apărute sub siglele Cartex şi Roxel. Unul dintre principalele obiective ale grupului de edituri Cartex este acela de a configura pentru publicul românesc o bibliotecă a cărţilor indispensabile în formarea umanistă a oricărui intelectual român.” (Lucian Pricop)
Invitatul ediţiei de sîmbătă, 10 iunie 2023, a emisiunii Texte şi pretexte, este editorul şi scriitorul Lucian Pricop. Domnia sa conduce grupul editorial bucureştean Cartex, o editură foarte dinamică, coagulată în jurul unor proiecte foarte ferme, cu o strategie bine articulată şi cu oferte livreşti extrem de bine primite de public. Lucian Pricop ne propune discutarea unor titluri precum Leonid Dragomir, Mihai Şora. Omul dialogal, Franz Kafka, Metamorfoza, Anna de Noailles, Cartea vieţii mele, volumul colectiv Biblioteca lui Gelu, şi nu în ultimul rînd, un autentic best-seller juvenil, Marcel şi prietenii săi de Filip Pricop. Vom discuta aşadar despre secretele din spatele unui succes editorial, despre titlurile menţionate, dar şi despre cum se construieşte un autor la o vîrstă la care copiii încă se mai joacă în faţa blocului.
Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne va vorbi despre marele pictor francez Paul Gauguin, dar şi despre împlinirea unui veac de existenţă a echipei de fotbal Rapid Bucureşti.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei universale: la 10 iunie 1580 la Lisabona trecea la cele sfinte un imens scriitor portughez. De numele său se leagă o capodoperă a literaturii lusitane, cea care a stat la baza limbii portugheze literare şi a devenit etalonul scriiturii culte. Prin capodopera lui, artistul portughez a oferit un model al identităţii naţionale, povestea construirii unei naţiuni şi a unui ideal naţional.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre cele mai noi evenimente literare din Franţa.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu analizează cel mai aşteptat meci al anului, semifinala de la Roland Garros dintre Carlos Alcaraz şi Novak Djokovici.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Regele pădurii, interpretată de Horaţiu Mălăele şi Valentin Teodosiu.