Bucureştii mereu în actualitate. Invitat: scriitorul şi istoricul Cezar Buiumaci
Texte şi pretexte, sîmbătă,7 decembrie 2024, ora 12.00. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Valentin Protopopescu.
07 Decembrie 2024, 06:53
„Dezvoltarea Capitalei este strîns legată de punerea în practică a ideologiei marxist-leniniste în forma sa stalinistă odată cu accederea la putere a partidului comunist. Astfel, aplicarea metodelor sovietice în crearea statului de democraţie populară a condus la modificarea radicală a societăţii româneşti şi, implicit, a celei bucureştene.” (Cezar Buiumaci)
În ediţia de sîmbătă, 7 decembrie 2024, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să dezbatem cu invitatul nostru, scriitorul şi istoricul Cezar Buiumaci, despre nebunia heirupistă şi distrugătoare din perioada comunistă, care a desfigurat un oraş nu perfect, Bucureştiul, dar marcat de un oarecare farmec şi o anumită coerenţă arhitecturală, măcar în zonele centrale şi de la şosea. Cezar Buiumaci este doctor în istorie contemporană, muzeograf şi cercetător în cadrul Muzeelor Municipiului Bucureşti, iar faptul că s-a născut într-o casă veche de pe o stradă de lîngă Piaţa Victoriei, petrecîndu-şi copilăria în acel loc bucureştean încărcat de legende, l-a îndemnat să cerceteze cu dragoste şi curiozitate trecutul şi momentele importante ale Capitalei noastre, inclusiv cele din perioada dictaturii roşii.
Răzvan Dolea, la rubrica Tema zilei la trei minute post meridian, ne vorbeşte despre împăratul roman Vespasian şi moştenirea culturală pe care ne-a lăsat-o.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei universale: la 7 decembrie 1861 vedea lumina zilei la Feurs, pe Loara, un mare militar francez. Acesta s-a ilustrat prin faptele sale de arme mai cu seamă în Primul război mondial, fiind şeful statutului major al comandantului suprem al armatei franceze de pe Frontul de Vest, mareşalul Joseph Joffre. Destinul său a fost legat şi de România, căci ulterior a devenit şeful Misiunii militare franceze în ţara noastră. Datorită meritelor sale, a fost decorat cu mai multe medalii de către statul român, devenind şi membru de onoare al Academiei Române. Strada pe care se află sediul Societăţii Române de Radiodifuziune a fost botezată cu numele acestui mare militar francez.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre un inedit schimb epistolar între pictorul Gustave Courbet şi iubita sa, o aventurieră curajoasă.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu evocă personalitate marelui nostru portar de fotbal Helmut Duckadam, dispărut recent dintre noi.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta Revoluţionarul... interpretată de Dem Rădulescu, Virgil Ogăşanu, Alexandrina Halic şi copilul Andrei Pop.