Aventură românească pe Muntele Cook. Invitat: alpinistul Teofil Vlad
Texte şi pretexte, sîmbătă, 18 ianuarie 2025, ora 12.00. Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Valentin Protopopescu.
18 Ianuarie 2025, 08:00
„Muntele Cook din Noua Zeelandă nu este nici foarte înalt, nici deosebit de dificil de escaladat. Dar peisajul natural este unul magnific în această zonă din sudul arhipelagului. Nu degeaba lanţul muntos de aici a fost numit Alpii Noii Zeelande. Iar eu, pentru că nu îndrăgesc performanţa de dragul performanţei, ci iubesc în primul rînd natura cu toată puritatea şi frumuseţea ei sălbatică, m-am simţit excelent într-un asemenea mediu natural, unul în care regizorul Peter Jackson a filmat bună parte din trilogia Stăpînul inelelor.” (Teofil Vlad)
În ediţia de sîmbătă, 18 ianuarie 2025, a emisiunii Texte şi pretexte, ne propunem, prieteni, să călătorim imaginar cu amicul nostru, alpinistul şi ghidul montan Teofil Vlad, un temerar care a urcat pe Everest, a fost pe Mount Vinson la Polul Sud şi a escaladat celebrul perete El Capitan, într-un peisaj de vis, în Alpii Noii Zeelande, pe Muntele Cook. O tură alpină spectaculoasă, cu căţărare pe teren mixt, cu încărcare de echipament şi temperaturi ridicate pe gheţar, ceea ce a transformat aventura într-una departe de a avea risc zero. Dar Teo, iubitor pătimaş al naturii sălbatice, s-a regăsit în frumuseţea locurilor mai deloc turistice. El ne va povesti despre această ascensiune neo-zeelandeză.
Răzvan Dolea, la rubrica Tema zilei la trei minute post meridian, ne vorbeşte despre eroi şi împrejurări care au marcat istoria.
Fireşte, Concursul ediţiei face trimitere la un moment important al istoriei cinematografului universal: la 18 ianuarie 1955 se năştea în California, localitatea Lynwood, un mare actor şi regizor de film american. Extrem de expresiv, dar cu o mare economie de mijloace tehnice, a jucat în roluri memorabile în fime ca JFK, Mesaj într-o sticlă sau Bodyguard. Vocaţia sa a avut ca domeniu de profil filmul western. A interpretat rolul principal, a regizat şi a produs capodopere precum Dansînd cu lupii, Wyatt Earp, Yellowstone. Pentru maniera şi melancolică, şi virilă cu care a evocat atmosfera Americii sălbatice din epoca pionierilor dar şi a luptei contra marilor corporaţii distrugătoare a tradiţiei, a fost recompensat cu două premii Oscar, un Glob de Aur, un Premiu Emmy, un Urs de Argint şi un Premiu César.
La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici analizează reflectarea în critica literară din Franţa a mutaţiilor ideologice şi estetice din literatura Hexagonului.
În spaţiul rubricii Respiro sportiv, Valentin Protopopescu analizează capodopera Openului Australian din prima săptămînă, meciul din turul secund dintre Learner Tien şi Daniil Medvedev.
În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR.