Cazul inginerului Ursu: un film al tatălui și al fiului
23 Februarie 2024, 09:26
Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi, 20 februarie, amânarea pronunţarii unei decizii pe cererile de revizuire a hotărârii de achitare a celor doi ofiţeri de Securitate acuzaţi că l-au ucis în bătăi pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu. Foştii securişti Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzaţi de procurori de uciderea disidentului Gheorghe Ursu, au fost achitaţi definitiv pe 27 iulie 2023 de judecătorii Curţii Supreme. Olga şi Andrei Ursu, copiii lui Gheorghe Ursu, au cerut revizuirea sentinţei.
Cazul inginerului Ursu a devenit un proces de peste 30 de ani, timp în care fiul său, Andrei Ursu, încearcă să îi facă dreptate. Filmul semnat de Liviu Tofan (forst jurnalist la Europa Liberă, care a realizat în 2017 şi un documentar despre revolta muncitorilor de la Braşov din 1987) şi de Şerban Georgescu, "Cazul inginerului Ursu", are două calităţi importante: reuşeşte să ţină ferm un fir roşu într-un caz deloc simplu şi, totodată, să creeze două poveşti care merg împreună: cea a tatălui şi cea a fiului.
Liviu Tofan a vorbit despre documentar la Scena și ecranul cu Elena Vlădăreanu.
*Liviu Tofan: ”Eram la Europa Liberă când Gheorghe Ursu ni s-a adresat în legătură cu urmările cutremului din 1977, inițiativă care l-a dus în arestul Miliției și Securității, unde și-a găsit moartea”
Liviu Tofan: ”Prima mea pasiune de tinerețe a fost filmul și cu această pasiune am fugit atunci din România și primul meu drum al meu a fost la Facultatea de Film din Munchen”.