Avem nevoie de creatori de context
13 Ianuarie 2024, 06:34
„Riscurile seismice sunt metaforice, dar deloc de neglijat și la teatrele fără risc seismic concret.” - regizorul Radu Nica, manager interimar Teatrul Metropolis
„În 2023 am făcut cam tot ce se putea face: am făcut reparații, am schimbat schemele tehnice ale sălilor, am eficientizat tot ce se putea, am dublat echipa tehnică, am luat oameni noi cam pe toate departamentele și am pornit o revoluție. În 2024 ne propunem să continuăm acest proces de reimaginare a Teatrului Masca pornind și de la această poziționare de teatru de cartier. Sectorul 6 care are 400.000 de mii de locuitori, cât două județe din România, pe care noi chiar îi putem face să vină la teatru.” - regizoarea Catinca Drăgănescu, manager interimar Teatrul Masca
Anul 2024 debutează în București sub semnul interimatului generalizat la conducerile tuturor teatrelor din subordinea Primăriei, dar și la Teatrul Național, aflat în subordinea Ministerului Culturii. Această situație care se prelungește deja de aproape doi ani vulnerabilizează instituțiile și reprezintă o piedică în dezvoltarea oricărei viziuni sau program consistent și coerent pe termen mediu sau lung, într-un context general complicat, cu numeroase probleme de tot felul ce necesită rezolvări imposibile în lipsa asumării oricărei responsabilități din partea ordonatorilor de credite, adică administrația locală sau centrală, mai cu seamă că sunte și într-un an electoral.
„Noi suntem într-un moment profund imprevizibil la nivel de societate, adică și cultura alături de toate celelalte domenii este vulnerabilă în acest moment, suntem într-o schimbare de paradigmă, deci suntem într-o sumă a unor crize concentrice din foarte mare în foarte mic și pericolul cel mai mare nu e că nu reușim să facem spectacole bune, ci că se degradează tot restul... Nu există un cadru sistemic. Nu există o viziune a autorităților publice. Există intenția noastră. Și am găsit foarte multă deschidere. Până la urmă potențialul există, dar”... spune Catinca Drăgănescu, completată de Radu Nica: „...dar asta are legătură cu un context care a întâmplător și care se bazează pe o relație personală cumva, pe care noi încercăm să o construim.” și susținuți de actorul Liviu Romanescu: „Cred că e un val puțin general, oamenii vor să facă, simt că de undeva trebuie început, nu mai poți să mai stai... E un moment în care se forțează un dialog, se încearcă... cât o să ne țină nervii.” ...„dar redefinirea necesită timp și presupune și un anumit recul, care trebuie asumat. N-ai cum să joci mult, să încasezi mult și să produci în același timp.” mai adaugă regizorul Radu Nica.
Despre provocări, mize, proiecte și împotmoliri sau neputiințe de tot felul au vorbit cu Raluca Rădulescu la emisiunea Scena și ecranul managerii interimari de la Teatrul Metropolis - regizorul Radu Nica și Teatrul Masca - regizoarea Catinca Drăgănescu și directorul artistic de la Teatrelli - actorul Liviu Romanescu.