REConCHILLiant : Daniela Rei Vișan în dialog cu Teodoru Ghiondea la Radio România Cultural
03 Octombrie 2021, 06:51
” Omul este măsura tuturor lucrurilor, a celor ce sunt în ce măsură sunt și a celor care nu sunt în ce măsură nu sunt.”
Protagoras din Abdera
” Nu săvârși nimic din cele ce nu știi; ci învață tot ce se cuvine să știi, și viața fericită îți va fi.
Îngrijește-te de sănătatea trupului tău, dar dă-i cu măsură mâncarea și mișcarea, și numesc măsură ceea ce nicicând nu te va stânjeni.
Deprinde-te cu o viață curată și simplă; și păzește-te să faci ceea ce stârnește ranchiuna.”
Imnurile sacre Pitagora, Editura Herald
Duminică 3 octombrie 2021, de la ora 19.00, vom deschide o nouă serie a emisiunilor REConCHILLiant avându-l alături de noi pe profesorul Teodoru Ghiondea, coordonatorul Colecției Philosophia perennis de la Editura Herald.
In cele 30 de minute ale emisiunii vă propunem câteva teme de meditație privind rolul CUVÂNTULUI în zidirea ființei noastre, dar și importanța MĂSURII în toate gesturile pe care le facem, de la circumstanțele cele mai simple până la deciziile dificile sau pretențioase pe care trebuie să ni le asumăm.
” Universul este constituit din ritm și măsură” scria Pitagora , echilibrul lumii fiind format dintr-o subtilă armonizare a dezechilibrelor parțiale.
A încerca să cunoști aceste ritmuri ale universului, asimțind limita dintre vizibil și invizibil, dintre tangibil și intangibil necesită o șlefuire interioară deosebită. Lumea contemporană este caracterizată de viteză, gălăgie, consum excesiv, raportare preponderentă la materie și la aspectele perisabile ale vieții. Confuzia, graba și ambiguitatea bruiază puternic încercările multora dintre noi de a înțelege sensul existenței noastre, dar mai ales posibilitățile REALE de cunoaștere pe care le avem sădite în ființa noastră.
Cuvintele, considerate instrument de cunoaștere în vechime, s-au transformat uneori în surse de intoxicare sau chiar în arme ale morții. Cunoașterea este adeseori confundată cu acumularea de informații, iar aspectele calitative ale lumii au fost adeseori cercetate cu instrumente cantitative, ceea ce a mărit și mai mult confuzia generală.
Simplitatea, buna așezare, respectul și compasiunea pentru semenii noștri, dar mai ales redescoperirea rolului dătător de viață al cuvintelor, ne pot ajuta să ne apropiem de esența ființei noastre , recăpătând măcar în parte câte ceva din strălucirea pentru care am fost aduși la viață.