REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu Teodoru Ghiondea
17 Martie 2024, 06:00
” Omul este măsura tuturor lucrurilor. A celor ce sunt în ce măsură sunt și a celor ce nu sunt în ce măsură nu sunt.” Protagoras
” Cei mai mulți dintre oameni, Paulinus, se plâng de reaua-voință a naturii, căci ne naștem pentru o durată neînsemnată și chiar și acest răstimp care ne-a fost dat zboară atât de repede și cu o asemenea iuțeală, încât pe toți, cu prea puține excepții, viața îi părăsește tocmai când sunt mai pregătiți de viață. Nu doar gloata și poporul lipsit de minte suferă de acest –cum este socotit de oameni-rău universal. Chiar bărbați plini de faimă au ridicat plângeri din pricina lui. El l-a făcut să exclame pe cel mai de seamă dintre medici: Viața este scurtă, știința lungă.” (...)
” Nu este puțin timpul pe care îl avem, ci mult cel pe care l-am pierdut. Viața este îndeajuns de lungă și ne-a fost dată din plin pentru împlinirea faptelor de mare importanță, dacă viața întreagă este bine chibzuită; însă când este risipită în lux și nepăsare, când nu este consumată în numele unui scop bun, atunci când clipa ultimă, în cele din urmă, ne silește, înțelegem că am trecut printr-o viață de care nu ne-am dat seama că se duce.
Așa este: nu primim o viață scurtă, ci ne-o facem scurtă, nu îi simțim lipsa, ci suntem risipitori. Asemenea marilor și regeștilor bogății, care, când ajung în mâna unui stăpân rău se irosesc, în timp ce altele, chiar modeste, dacă sunt încredințate unui bun paznic cresc prin bună folosință, viața se întinde mult pentru cel care și-o rânduiește bine.”
SENECA - Alt timp nu am, Editura Seneca Lucius Annaeus, 2014, București
Duminică 17 martie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul Teodoru Ghiondea coordonatorul Colecției Philosophia perennis din cadrul Editurii Herald. În cele 30 de minute de emisie vom difuza prima parte a interviului focalizat asupra legăturii subtile ce se realizează între imaginație, discernământ, abstractizare, cunoaștere, dreaptă măsură.
În anii din urmă simțurile exterioare au fost asaltate de stimuli tot mai diverși, transmiși în cascadă, ce pot uneori bloca activitatea cognitivă în cazul în care nu intervine un proces de selecție riguros. Sunt frecvente situațiile în care, datorită acestui asalt informațional excesiv, apar stări de confuzie, dezorientare sau chiar unele modificări comportamentale ce se pot apropia de fenomene de adicție extrem de periculoase.
Pandemia prin care am trecut a modificat semnificativ modul de raportare la ceilalți semeni, la ambianța propriei personalități dar și percepția asupra curgerii timpului, a proceselor de învățare, a suferinței, a bolii și chiar a morții.
Imaginația, a devenit pentru unii dintre noi o adevărată capcană ce ne poate ține captivi în realități virtuale, sau din contră, se poate constitui într-un adevărat vehicul spiritual. Stăpânirea și controlul imaginației, a simțurilor exterioare reprezintă primul pas în trezirea simțurilor interioare, fără de care urcușul spiritual nu este posibil.
Cumpătarea, discernământul, luciditatea, ierarhizarea clară a valorilor, atât a principiilor cât și a detaliilor, răbdarea, perseverența, evaluarea corectă a situațiilor, dorința de a afla ce anume se ascunde în spatele aparențelor sunt doar câteva elemente ce descriu o bună așezare în timp și spațiu, o cunoaștere a măsurii, ce poate deveni pentru unii dintre noi un vector după care ne-am putea orienta viața.
O emisiune de Daniela Rei Vișan