REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu Părintele Profesor Ștefan Buchiu
24 Aprilie 2021, 06:00
” Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu.
Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să îl pună pentru prietenii săi.”
Evanghelia după Ioan 15.12-15.13
Sâmbătă 24 aprilie 2021 de la ora 14,30 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu Părintele Profesor Ștefan Buchiu. Vom discuta despre efectele pandemiei , despre aspectele psihologice, medicale, sociologice care și-au pus amprenta asupra vieții noastre în ultimul an. Ca profesor de Teologie Dogmatică la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității București, Părintele Ștefan Buchiu ne va ajuta să înțelegem și perspectiva creștină asupra bolii și suferinței , o perspectivă dătătoare de speranță și mângâiere sufletească.
Conform viziunii creștine Dumnezeu îngăduie anumite încercări în viața noastră pentru a ne întări caracterul, voința, discernământul, pentru a ne ancora mai puternic în valorile spirituale, dar mai ales pentru a descoperi și înmulți dragostea față de aproapele nostru. Jertfa și eforturile medicilor ar trebui dublate și de eforturile noastre personale de a ” purta slăbiciunile celor neputincioși” de a ne aduna puterile sufletești moleșite de confortul și agitația zilnică.
După cum sublinia Părintele Ștefan Buchiu pandemia actuală ” a vădit multe conștiințe foarte generoase care au venit în ajutorul celor din jur” .
Chiar dacă frica, oboseala și tristețea au tulburat viețile multora dintre noi să ne reamintim că ” pe măsura încercărilor Dumnezeu întărește și harul”; rugăciunea ne pune în legătură cu Sfinții și cu semenii noștri, ne ajută să coborâm în lăuntrul inimii noastre. Curajul în fața bolii și a morții este dat de un ”suflet tare, puternic” care trage și trupul după el spre vindecare. Sunt multe mărturii ale medicilor care au luptat în linia întâi și care au fost martorii acestei încleștări dintre boală și moarte; mulți dintre ei au constatat că persoanele cu un suflet puternic au reușit să treacă mai ușor prin aceste încercări grele. Dragostea celor din jur, grija și jertfa acestora au reușit de multe ori să întărească sufletele și trupurile slăbite de boală și de frică. Mulți din cei care au trecut prin boală au ajuns să prețuiască mai mult viața care le-a fost dăruită de Dumnezeu dar și bucuria de a fi în comuniune cu alți oameni.
Măsurile de distanțare fizică ne-au ajutat să valorizăm mai mult prietenia, sănătatea, micile bucurii care ne luminează viața. Modificarea ritmului vieții, reașezarea anumitor valori, obiceiuri, modalități de învățare, relaționare, muncă ne-au forțat să ne evaluăm mai bine cursul vieții, lucrurile cu adevărat importante.
Consumerismul excesiv iscat dintr-o devorare a materiei (vădit mai ușor în această perioadă) ne-a reamintit tuturor de greșeala lui Adam căzut sub simțuri, cu o cunoaștere amestecată a binelui și a răului, cu o aplecare mai puternică asupra universului material , cu vigilența păcălită de curiozitatea către fațetele ispititoare ale materiei.
”Prin adormirea vigilenței pun stăpânire pe om și alte patimi : mânia, dușmănia, neiertarea” subliniază Părintele Ștefan Buchiu. Prin curățarea trupului și a sufletului putem întări din interior ființa omenească, putem creea premisele restaurării firii umane, pregătindu-ne să urmăm drumul către Înviere, către Viața cea adevărată.Vom putea desluși atunci taina adâncă a materiei, pusă în trupurile noastre; înainte ca trupul să îmbrace veștmânt nou, mintea și sufletul nostru ar trebui să înțeleagă taina mormântului unde s-a desăvârșit înnoirea neamului omenesc și comuniunea eternă pentru care am fost chemați la VIAȚĂ.
O emisiune de Daniela Rei Vișan