REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru
19 Decembrie 2021, 06:00
” Ce este a mai fost și ce a fost va mai fi.”
” în Marea Triadă extrem-orientală, Omul este uneori asimilat razei Roții cosmice, a cărei centru și circumferință corespund în acest caz respectiv Cerului și Pământului. Cum raza emanată din centru măsoară Cosmosul sau domeniul manifestării, se mai observă de aici că omul veritabil este propriu-zis măsura tuturor lucrurilor în această lume, la fel cum Omul Universal este astfel pentru integralitatea manifestării.(...) Figura geometrică din care este derivată roata e cea a cercului cu centrul său; în sensul cel mai universal, centrul reprezintă Principiul, simbolizat geometric prin punct și aritmetic prin unitate, iar circumferința reprezintă manifestarea, care este măsurată efectiv prin raza emanată din Principiu; (...) centrul este unitatea și circumferința multiplicitatea, ceea ce exprimă bine caracterele de Esență și de Substanță universale.(...) dacă centrul este înainte de toate un punct de plecare, el este de asemenea un punct de sosire: totul a ieșit din el și trebuie în final să revină la el” ”
Rene Guenon Marea Triadă Editura Herald 2005
Duminică 19 decembrie 2021 de la ora 19,00 vom difuza cea de a doua parte a interviului realizat cu domnul Vasile Zecheru despre Tri-unitatea lumii, ciclicitatea timpului, Omul veritabil și Omul Universal. Fiind vorba de teme esențiale ale umanității, în cele 30 de minute ale emisiunii REConCHILLiant vom schița doar câteva aspecte ce pot constitui teme de meditație personală. Volumele apărute la Editura Herald în ultimii ani pot deveni puncte de sprijin în acest demers.
Legătura dintre om și cosmos are o subtilitate și o trăinicie aparte. Din păcate modernitatea a accentuat cel mai adesea caracterul pur științific, material al acesteia. Instrumentele oferite de Tradiție s-au dovedit a nuanța mai complex aceste conexiuni dintre Cer, Om și Pământ. Religiile și mitologiile lumii sunt centrate tocmai pe această idee. Contemporanii noștri doresc dovezi ” palpabile” care să explice rațional aceste lucruri. Fizica cuantică oferă uneori această posibilitate. Fără o minimă cunoaștere de tip metafizic însă, mintea umană nu reușește să depășească învelișurile concentrice ale lumii. Atunci când perspectiva materialistă de percepție a vieții și a lumii este depășită, lucrurile capătă profunzime și o infinită deschidere. În volumul ” Calea regală și cele 33 de trepte ale desăvârșirii ” domnul Vasile Zecheru reușește să ” traducă” câteva concepte esențiale ale Tradiției, în limbajul omului contemporan. Referințele la opera lui Rene Guenon sunt frecvente, fapt justificvat de importanța pe care opera acestuia a avut-o în decodarea simbolurilor.
Pentru că ne aflăm în preajma solstițiului de iarnă am considerta oportun să abordăm relația Omului cu Timpul din perspectivă tradițională. În volumul Marea Triadă tradus la Editura Herald în 2005, Rene Guenon explică acest simbol complex: ” Rota Mundi” cum spuneau rozicrucienii, sau ” roata cosmică” ce însumează întreaga lume manifestată. Suntem cu toții- conștient sau nu-spițe ale acestei roți. Unii dintre noi au asimțit Centrul lumii și au pornit în călătoria vieții lor către acest centru. Este o călătorie ce poate dura toată viața, cu obstacole dificile care ne ajută să ne șlefuim contiunuu . Drumul exterior oglindește de fapt urcușurile și coborâșurile interioare. Drumul către Centru a fost descris în timp fie sub forma unui labirint , fie sub forma parcurgerii razei de cerc care unește periferia de centru.
Roata devenirii se oglindește în ciclicitatea timpului, în cele 4 momente ale zilei, în cele 4 faze lunare, în anotimpuri sau în vârstele tradiționale ale omenirii.
Această pulsație a lumii a fost asemuită cu bătăile inimii, sau cu etapele respirației; primăvara –inspir, vara- apnee pe plin, toamna-expir, iarna-apnee pe gol.
Solstițiile sunt punctele în care cerurile se deschid și putem comunica mai ușor cu energiile angelice. Solstițiul de iarnă este asociat cu o primenire a naturii și a întregii făpturi. Perceperea acestor ritmuri naturale poate deveni un vehicul interior. Axa lumii, căutarea centrului sunt motive prezente în toate religiile și mitologiile lumii. Cunoașterea de Sine apare ca deziderat esențial în teologie, filosofie, dar și în științele moderne care studiază activitate cerebrală.
Viața și moartea, creșterea și descreșterea, pulsația continuă a lumii pot fi mai ușor înțelese din perspectiva timpului ciclic și a cosmosului ce oglindește ” Rota mundi”.