REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul Vasile Zecheru
20 Februarie 2021, 06:00
” Adevărata putere a omului stă în gândurile sale care, apoi se regăsesc în deciziile ce-i determină acțiunile și întreaga conduită.”
Acest citat din volumul ” DIALOGURI HIRAMICE Urcând scara melcată” este punctul de plecare al ediției de sâmbătă 20 februarie 2021 a emisiunii REConCHILLiant. Începând cu ora 14,30 vom difuza la Radio România Cultural cea de a doua parte a interviului realizat cu domnul Vasile Zecheru coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald, colecție în care a apărut și acest volum de excepție, un adevărat îndreptar pentru cei care doresc să pornească în CĂLĂTORIA vieții lor.
În cele 30 de minute ale emisiunii vom discuta despre obstacolele pe care trebuie să le depășească cel care dorește să străbată acest drum. Vanitatea este considerată cea mai periculoasă și mai înșelătoare încercare. Se mlădiază, își schimbă înfățișarea, își caută îndreptățire în cele mai profunde zone ale sufletului ; nestârpită la timp corupe treptat fiecare fibră a vieții, determinând orbire a minții și proastă întrebuințare a tuturor puterilor sufletești și mentale. După cum se consemnează în volumul menționat anterior: ” În doctrina masonică, definițiile care ne sunt revelate prin ritual sunt bazate pe opoziția dintre bine și rău. Virtutea reprezintă forța sufletească de a face bine în orice împrejurare, în timp ce viciul reprezintă înclinația de a face rău în cunoștința de cauză. Mai apoi ni se relevă cele trei calfe vinovate de complotul înpotriva Maestrului nostru Hiram Abif (ignoranța, fanatismul și vanitatea), nominalizându-se astfel cele trei vicii fundamentale cu care fiecare dintre noi are de luptat. Aceste trei mari buruieni, aflate în fiecare din noi, trebuie să le smulgem în mod conștient din suflet pentru a putea fi vrednici de vederea lui Dumnezeu ca lumină lăuntrică. De departe, cea mai periculoasă, cea mai perfidă și mai satanică răutate care întunecă fără speranță sufletul omului și-i determină prăbușirea în hăul infernului este vanitatea.”
” În lumea în care trăim există cinci puteri, cinci iluzii: puterea economică, puterea științifică, gloria militară, puterea cultural-artistică și, iluzia-iluziilor-puterea politică. Puterea adevărată este însă alta, anume puterea spirituală.(...) Tot ce face un om în viață ține de puterea lui spirituală. Pentru un luptător, om al cunoașterii, puterea spirituală este singura țintă legată de reperele din absolut; din ea decurg toate cele cinci puteri lumești, ispitele de care vorbeam. Nu există în viață o cauză care să merite mai multă atenție din partea unui simplu muritor. Căutarea perfecțiunii spirituale este pentru un luptător singura sarcină demnă de bărbăția sa.(...)Puterea spirituală este ceva care se află în tine; paradoxal, aceasta îți controlează acțiunile și, totuși este neîncetat la dispoziția ta spre a fi folosită.”
Pentru a depăși aceste obstacole, ce apar periodic în viața fiecăruia dintre noi este necesar un efort continuu, prudență, perseverență, vigilență ” șlefuirea oglinzii mentale” cum se precizează în volumul ” DIALOGURI HIRAMICE Urcând scara melcată”.” Deviza VIGILENȚĂ și PERSEVERENȚĂ este un îndemn dat viitorului mason pentru a dovedi precauție și asiduitate în descifrarea sensurilor ascunse. Ca să poată ajunge la Lumină, aspirantul trebuie să fie răbdător și ascultător.”
Una din probele despre care se vorbește în mai multe tradiții spirituale este legată de capacitatea treptată de ”a vedea” în întuneric. Acest tip de exercițiu spiritual îl ajută pe călător să deslușească zonele de întuneric din propria-i viață. După cum subliniază domnul Vasile Zecheru în interviul pe care ni l-a acordat, acest tip de concentrare te ajută treptat să-ți cunoști inima, să-l găsești pe Acela care sălășluiește în ea. Acest demers subtil este prefigurat într-una din cele mai tulburătoare probe la care este supus Ucenicul. După o serie de încercări” există un moment în care Ucenicul este îndemnat să-l privească în ochi pe cel care îi este, probabil, cel mai mare dușman: se întoarce și se vede pe sine în oglindă.” Temeiul acestei probe inițiatice, explicat în mai multe volume publicate de-a lungul timpului la Editura Herald, este legat de faptul că ” În acea clipă magică a revelării coexistenței Eului cu Sinele(...)în fond, i se relevă aspirantului ceva mult mai profund și anume faptul că, în mod superior, chipul pe care novicele îl vede oglindă, la inițiere sa, poate fi interpretat ca un subsitut al martorului, o sugestie cum că un înger păzitor este tot timpul cu el.”Acest lucru îl resimte, încă de la început, în cabinetul de reflecție când trebuie să deslușească simbolismul cocoșului, clepsidrei, craniului, coasei, pâinii și apei. Albrecht Durer în gravurile sale din ciclul Melancolia, sintetizează în mod magistral aceste exerciții spirituale de întregire a ființei. Meditația repetată la sensul celor 3 Colonete, a Frumuseții, Forței și Înțelepciunii te ajută să interiorizezi înțelesul acelui Axis Mundi, despre care se vorbește în toate tradițiile.
Sâmbătă 20 februarie 2021 de la ora 14,30 vă invităm la Radio România Cultural într-o incursiune prin istoria sacră a omenirii. Călăuză în acest demers va fi domnul Vasile Zecheru coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald.
Realizator: Daniela Rei Vișan.