REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul profesor Silviu Constantinoiu
30 Ianuarie 2021, 06:30
Sâmbătă 30 ianuarie 2021 de la ora 14,30 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul profesor Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgie Esofagiană de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București.
În cele 30 de minute ale emisiunii vom discuta despre performanțele medicinii românești, mai ales în domeniul chirurgiei esofagiene, despre programele de cercetare multidisciplinară adresate pacienților cu patologie oncologică digestivă precum și despre metodele avansate de diagnostic utilizate de specialiștii de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, unicul spital din România unde se realizează operații de transplant pulmonar ȘI hepatic.
În deschiderea emisiunii vom aborda câteva probleme legate de eforturile depuse de corpul medical de la această clinică pentru a atenua impactul pandemiei cu COVID 19, mai ales în cazul pacienților oncologici. Domnul profesor doctor Silviu Constantinoiu a subliniat dificultățile pe care le întâmpină chirurgii atunci când trebuie să opereze în urgență ocluzii intestinale, tumori extinse, suprainfectate însoțite de hemoragii sau perforații . Din cauza reducerii cu aproximativ 60-70% a numărului de internări, consecință a respectării normelor epidemiologice adoptate în pandemie, foarte mulți bolnavi sunt (re)reprogramați pentru diagnostic, tratament sau intervenții chirurgicale. Sunt mulți pacienți care amână consultul medical o lungă perioadă de timp din pricina dificultăților organizatorice actuale. Consecința directă a acestui fenomen este reprezentată de creșterea numărului de pacienți cu forme avansate de boală, cu complicații multiple, mai greu de gestionat. Mulți se tem de contaminarea cu virusul SARS-Cov-2 ; procedurile endoscopice de investigații sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere, mai ales pentru personalul medical care execută aceste manevre. Intervențiile care se desfășoară în sălile de operație destinate pacienților cu COVID sunt FOARTE DIFICILE pentru întreaga echipă medicală. Echipamentul de protecție îngreunează mult desfășurarea actului medical, consumând importante resurse medicale..și nu numai.
La Centrul de Excelență în Chirurgie Esofagiană sunt trimiși pacienți din foarte multe spitale județene din țară, unde nu există specialiști în chirurgia esofagului. Acest lucru explică explică cele aproximativ 1000 de internări cu acest tip de patologie din ultimii 10 ani. Fiind vorba de intervenții laborioase, cu spitalizare prelungită, eforturile umane și financiare sunt mai mari decât în alte alte specialități medicale.
Înființarea Centrului de Excelență în Chirurgie Esofagiană prin decizia nr. 2424 din 31 ianuarie 2014 a marcat consolidarea celui mai important centru chirurgical de acest tip din țară. La ora actuală aici se operează cancere esofagiene, esogastrice, hernii hiatale, acalazia cardiei, diverticuli esogaieni, gastrectomii totale cu esofagectomii distale, reconstrucții de esofag necesare stenozelor postcaustice și formelor avansate de cancer esofagian. Tratamentul neoadjuvant efectuat cu chimio și radioterapie a ajutat mulți pacienți cu tumori esofagiene, esogastrice sau gastrice, avansate, aparent neoperabile. Procedurile medicale necesare preopertaor, intraoperator și postoperator sunt dificile, laborioase, reprezentând o adevărată piatră de încercare.
Clinica este dotată cu un laborator de videoendoscopie, manometrie și ph-metrie esofagiană. Dtaorită granturilor de cercetare în chirurgia esofagului, esogastric și colonic, s-au elaborat 3 ediții de manual pentru studenții din anii terminali, articole și studii pentru publicații naționale și internațioanle din acest domeniu, încununate cu apariția unui volum de 800 de pagini, coordonat de domnul profesor Silviu Constantinoiu ” Tratat de patologie și chirurgie esofagiană”, considerat cel mai complex volum de acest tip publicat vreodată în România. Acest tratat a apărut la Editura Academiei Române și include cele mai importante studii de anatomie, fiziologie, anatomoie patologică, fiziopatologie , imagistică și chirurgie esofagiană. Au colaborat renumiți medici din țară și din străinătate implicați în programele de cercetare din ultimii ani, contribuind astfel la așezarea medicinii românești în zona de top a chirurgiei esofagiene mondiale.