REConCHILLiant - Daniela Rei Vişan în dialog cu doamna Profesor Camelia Diaconu despre medicina internă ca model de abordare holistică a pacienţilor
16 Noiembrie 2024, 23:06
Duminică 17 noiembrie 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural un dialog cu doamna doctor Camelia Diaconu, Profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, medic primar cardiologie, medic primar medicină internă, Şeful Secţiei Clinice de Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti.
Punctul de plecare al dialogului nostru l-a constituit Tratatul de MEDICINĂ INTERNĂ, un proiect editorial coordonat de doamna Profesor Camelia Diaconu la care au participat peste 100 de cadre didactice din diversele centre universitare medicale din România. Volumul însumează aproximativ 1100 de pagini, cuprinzând informaţii valoroase despre definiţia, prevalenţa, incidenţa, etiologia, aspectul clinic, investigaţiile paraclinice, diagnosticul diferenţial, diagnosticul pozitiv, evoluţia, complicaţiile şi prognosticul celor mai des întâlnite afecţiuni din medicina internă modernă. A fost nevoie de peste doi ani şi jumătate pentru a sistematiza informaţia vastă din acest domeniu, volumul fiind considerat un adevărat reper pentru rezidenţii de medicină internă dar şi pentru medicii care se pregătesc de susţinerea unor examene dificile, cu o componentă interdisciplinară accentuată.
Am discutat despre calităţile pe care trebuie să le aibă astăzi un medic internist pentru a fi capabil să sintetizeze informaţia complexă furnizată de alţi colegi, în vederea ajustării cât mai eficiente a dozelor medicamentoase terapeutice, în special la bolnavii cu mai multe boli cronice care necesită o monitorizare şi o îngrijire medicală mai atentă.
Pandemia cu virusul SARS-Cov 2 a lăsat în urmă multiple forme de fibroză pulmonară, complicaţii cardiovasculare de tipul aritmiilor sau tulburărilor tromboembolice venoase, anumite vulnerabilităţi faţă de unii agenţi infecţioşi, precum şi o rezistenţă încrucişată la mai multe antibiotice. Acest fapt creează dificultăţi şi în tratarea pacienţilor cu sepsis ce au drept punct de plecare plămânii, aparatul urinar sau pielea.
Vom puncta câteva elemente importante despre riscurile suplimentare metabolice, micro şi macro vasculare pe care diabetul zaharat şi obezitatea le adaugă.
Un fragment important al dialogului nostru se va focaliza asupra relaţiilor subtile dintre bolile cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate, depresie şi anxietate, despre rolul echipelor interdisciplinare în elaborarea unor strategii individualizate pentru pacienţii cu un tablou clinic complex. O importanţă deosebită în tratarea multor boli este reprezentată de buna colaborare medic-pacient, ce poate deveni un adevărat sprijin în procesul de vindecare. Credinţa în puterea rugăciunii, în capacitatea organismului de a se mobiliza pentru a depăşi momentele critice, speranţa şi dorinţa de vindecare pot face minuni chiar şi în cele mai dificile situaţii medicale.
O emisiune de Daniela Rei Vişan