REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Adina Roceanu
26 Mai 2024, 06:06
Duminică 26 mai 2024 de la ora 18.00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Adina Roceanu, medic primar neurolog la Spitalul Universitar de Urgență București.
În cele 30 de minute ale emisiunii vom relua câteva aspecte privind apariția, tratamentul și prevenirea migrenelor. Dacă până în 2015 era considerată cea de a treia cauză de morbiditate în țările dezvoltate, din 2019 se înregistrează zone ale globului în care migrena provoacă adevărate probleme în sistemul asigurărilor de sănătate, generând cele mai multe zile de concediu medical. Absenteismul accentuat, scăderea considerabilă a eficienței la locul de muncă dar și în activitățile casnice și costurile repetate ale investigațiilor au determinat extinderea cercetărilor în vederea descoperirii mecanismelor fiziopatologice implicate în apariția atacului migrenos dar și a celor mai eficiente medicamente care să poată ameliora simptomele dar mai ales să poată preveni frecvența acestor crize.
Uneori durerile de cap sunt semnalul altor afecțiuni. Putem enumera hipertensiunea arterială, tumorile cerebrale, anevrismul unui vas care irigă cutia craniană și creierul, anumite traumatisme sau afecțiuni degenerative ale coloanei vertebrale cervicale sau ale cutiei craniene. Hipoglicemia și chiar abuzul de medicamente antiinflamatorii administrate pentru tratarea cefaleei pot provoca astfel de simptome.
Clasic migrenele sunt descrise ca dureri de cap unilaterale, localizate, puternice, cu caracter pulsatil, însoțite de greață, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, zgomote, atingerea sau schimbarea poziției capului. În cazul în care aceste simptome se repetă timp de 3 luni consecutiv este recomandat un consult neurologic și un tratament preventiv al migrenei, asociat tratamentului de atac al episodului dureros.
Cercetările recente indică faptul că un mesager al celulei nervoase cu posibile proprietăți vasodilatatoare ar genera aceste modificări. Este vorba de CGRP- calcitonin generated peptide ( peptidă asociată genei calcitoninei) ce interferă profund cu funcționarea sistemului trigeminal.
Cele mai noi descoperiri se focalizează asupra acestui neuropeptid. Tratamentele cele mai moderne folosesc molecule mici în tratarea atacului migrenos și molecule mai mari, cu timp de înjumătățire mai lung pentru prevenirea episoadelor recurente. Noile vedete terapeutice sunt deci gepanții și anticorpii monoclonali.
Ce anume implică monitorizarea corectă a pacientului cu migrenă cronică, dar mai ales care sunt cele mai noi soluții terapeutice recomandate de ghidurile internaționale de specialitate vom afla de la doamna doctor Adina Roceanu, medic primar neurolog. Doamna doctor Adina Roceanu a obținut doctoratul în științe medicale cu tema ” Migrena-corelații electroclinice în somn și veghe” absolvit cu calificativul ” Magna cum laudae.”
O emisiune de Daniela Rei Vișan.