REConCHILLiant : Daniela Rei Vișan în dialog cu Corina Grigoriu
22 Octombrie 2023, 06:09
Duminică 22 octombrie 2023 de la ora 18.00 vă propunem o reîntâlnire cu doamna doctor Corina Grigoriu, Șef de Lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Universitar de Urgență din capitală.
În cele 30 de minute ale emisiunii vă propunem câteva teme extrem de importante pentru familiile din România: este vorba despre monitorizarea corectă a sarcinii în vederea asigurării celor mai bune condiții pentru a avea un bebeluș sănătos.
România se află pe primul loc în UE în ceea ce privește gravidele cu vârstă mai mică de 20 de ani. Conform informațiilor oficiale raportate de Institutul Național de Statistică în anul 2018 au devenit mame un număr de 18.631 de adolescente. 705 erau minore, unele fiind chiar la a doua sarcină. De cele mai multe ori este vorba de abuzuri sexuale sau chiar de violuri. Lipsa de educație sanitară, sărăcia, șomajul, anumite obiceiuri culturale explică acest fenomen.
Doamna doctor Corina Grigoriu ne avertizează asupra riscurilor la care se supun aceste adolescente.”Copiii cu copii” cum denumește gravidele de 12, 13 ani au frecvent probleme mari în timpul sarcinii și a travaliului datorită insuficientei dezvoltări a bazinului osos și a uterului. Dietele dezechilibrate pot genera anemie, factor favorizant al nașterilor premature, infecțiilor urinare sau genitale. Deficitul de acid folic poate provoca anomalii ale tubului neural cu modificări importante ale sistemului nervos al fătului.
”Copiii născuți prematur au un risc mai mare de hemoragii cerebrale, dezvoltare neuromotorie inadecvată și greutate mai redusă la naștere”, ne avertizează doamna doctor Corina Grigoriu.
O atenție deosebită trebuie acordată gravidelor cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, hepatită sau afecțiuni tiroidiene. Mamele cu diabet zaharat nasc copii cu o greutate mai mare, dar mai fragili din punct de vedere al echilibrului hidroelectrolitic și al metabolismului glucidic. Acești copii fac frecvent hipoglicemii și au la rândul lor un la rândul lor un risc foarte ridicat de a face diabet zaharat, mai ales în cazul în care nu sunt atent monitorizați de către medic, în primii ani de viață.
Medicația antihipertensivă cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei trebuie înlocuită pe durata sarcinii cu avizul medicului cardiolog.
Infecțiile urinare sau genitale precum și statusului imunologic al viitoarelor mămici ar trebui atent urmărite de către medicul de familie sau de către medicul specialist. Vaccinarea antirubeolă a mamei înainte de perioada de graviditate este extrem de importantă. Rubeola contactată în timpul sarcinii poate determina malformații fetale importante.
Ce analize sunt necesare pentru buna monitorizare a gravidei, ce suplimente alimentare sunt recomandate, dar mai ales ce medicamente trebuie evitate cu orice preț veți afla în ediția de duminică 22 octombrie a emisiunii REConCHIlliant.
O emisiune de Daniela Rei Vișan