REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan – Știai că Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca pe o stare de BINE fizic, psihic și social?
05 Octombrie 2019, 06:37
Sâmbătă 5 octombrie 2019, începând cu ora 14,30 vă propunem să rămâneți pe frecvențele Radio România Cultural pentru a afla câteva informații despre programele de screening care se desfășoară în România, dar și despre inițiativa Primăriei sectorului 1 din București de a veni în sprijinul persoanelor defavorizate.
Vor fi alături de noi domnul doctor Bogdan Olteanu, medic primar radiologie-imagistică la Spitalul Clinic de urgență pentru copii Grigore Alexandrescu, doamna Iuliana Gomes, director general la Complexul Multifuncțional Caraiman și domnul doctor Ovidiu Cristian Chiriac, medic specialist de recuperare medicală, medicină fizică și balneologie, specialist fiziokinetoterapeut.
Dezvoltarea tehnologiilor de ultimă generație, a centrelor de transplant, de fertilizare in vitro, a complexelor wellness, a unităților de medicină privată, au produs modificări importante în percepția sănătății dar și a bolii, în modul de raportare la medicină și la medici în general. Mulți dintre noi și-ar dori un diagnostic rapid și corect, un tratament minune care să rezolve toate problemele de sănătate cu care se confruntă, și, pe cât posibil prelungirea tinereții dincolo de barierele biologice firești.
Până unde putem
întinde așteptarea, cum putem să
recunoaștem semnalele pe care ni le transmite corpul nostru, ce se poate
face, ce este bine să facem în anumite circumstanțe ” medicale”, vom afla de la
domnul doctor Bogdan Olteanu, medic primar radiologie-imagistică.
Modelul omului de succes, zâmbitor și în formă, competitiv, cu bateriile veșnic incărcate pare să garanteze succesul social. Medicina ar trebui-în viziunea unora –să compenseze TOATE neajunsurile trecerii timpului și a exceselor de foarte multe feluri. Totul poate fi tranzacționat- cred unii, totul poate fi negociat, cumpărat, posedat. Din acest motiv instalarea unei boli, răbdarea, neputința fizică temporară, par a fi pentru aceste persoane neajunsuri greu de acceptat.
***
Doamna Iuliana
Gomes și domnul doctor Ovidiu Cristian Chiriac ne vor oferi o perspectivă unică
în România privind adaptarea serviciilor medicale la nevoile comunității, la
vulnerabilitățile acesteia.
Centrul Multifuncțional Caraiman din sectorul 1 București continuă simbolic activitatea susținută de regina Maria în sprijinul răniților dec război. Evident, nu despre un război ”clasic ” vom discuta noi, ci despre un război perfid, continuu, insinuat în viața unor semeni de-ai noștri care nu au găsit resursele necesare pentru a se adapta la ritmul rapid și dur al unei nesfârșite tranziții.
Pensionari, șomeri, persoane care nu își pot plăti asigurările medicale, familii cu venituri foarte mici, sunt consultați și tratați de medicii din acest centru...cu o singură condiție: să locuiască în sectorul 1 al capitalei.
Ceea ce unii
numesc ” model de bune practici”, atât de rar în România, lasă pe chipurile
nostre un zâmbet amar: suferința celor
care trăiesc în sărăcie, dar și speranța că acest exemplu ar putea fi urmat și
de alții...