REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și Părintele Profesor Ioan Sauca
23 Aprilie 2023, 06:06
” Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții.” Ioan 13.34
Duminică 23 aprilie 2023 de la ora 18,00 vom difuza la Radio România Cultural cea de a doua parte a interviului realizat cu Părintele Profesor Ioan Sauca, fost Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor in perioada 2020-2022 și fost Director al Institutului Ecumenic de la Bossey în perioada 2001-2022.
În cele 30 de minute vom aborda câteva teme extrem de importante pentru societatea contemporană.Vom analiza câteva dintre bolile care șubrezesc comunicarea interumană, lăsând în urmă oameni însingurați, dependenți de alcool sau de droguri, tineri fără puterea de a-și întinde aripile, deprimați, obosiți sufletește, fără un scop în viață. Conform statisticilor oficiale numărul adolescenților dependenți de droguri și care recurg la soluții extreme, inclusiv la suicid, este mai mare ca niciodată. Folosirea în exces a tehnologiilor de vârf, modificarea tipului de comunicare interumană, ajustarea modelelor de succes social și uman, a valorilor promovate în spațiul public, generează întrebări al căror răspuns ziditor poate fi găsit apelând la textele și valorile creștine. După cum relatează părintele Profesor Ioan Sauca, modul de relaționare față de instituțiile bisericești s-a modificat în foarte multe țări occidentale. Perioada de ateism feroce și-a mai pierdut din avânt, lăsând în urmă dileme ce ar putea fi rezolvate apelând la repere perene ale umanității. Respectul, dragostea și iertarea aproapelui par pentru mulți dintre noi obiective de neatins. Societatea de consum promovează cu precădere competiția, narcisismul, dorința de îmbogățire permanentă, transformând ființa umană în instrument aducător de profit sau în țintă a campaniilor de marketing.
Conflictele prelungite din diverse zone ale lumii au dislocat populații întregi care au migrat către zone aparent mai liniștite. Diferențele etnice, religioase, culturale pot fi abordate ca o posibilă îmbogățire sau din contră, ca o sursă de conflict continuu. Dialogul interconfesional și interreligios poate atenua asperitățile provocate de conflictele politice și economice.
Iertarea celor care au greșit nu reprezintă doar un gest de generozitate formală, ci poate reprezenta premisa unui proces de vindecare socială dar și personală.
Conform oikumene.org, în data de 22 noiembrie 2021 părintele Ioan Sauca a primit premiul ” Brobyggerprisen”- Bridge Builder Award, în cadrul unei ceremonii organizată la Oslo de către celebrul Comitet ”14 August”. Pentru implicarea lor și a instituțiilor religioase pe care le conduc în promovarea respectului, iubirii și toleranței față de semeni au primit acest premiu și domnul Michael Melchior, Rabinul-Șef al Norvegiei și liderul Inițiativei pentru Pace Religioasă din Israel, precum și liderul Ligii Musulmane Mondiale, Muhammad bin Abdul Karim Al-Issa.
Cum să transmiți acest mesaj al RECONCILIERII într-o lume tot mai fărâmițată și mai tensionată, cum să readuci la viață cele mai frumoase sentimente zidite în sufletul omenesc, cum să îți armonizezi viața și sufletul pentru a descoperi sensul șederii noastre pe acest pământ vom putea afla în dialogul difuzat duminică 23 aprilie 2023 de la ora 18,00 în acdrul emisiunii REConCHILLiant.
Părintele Sauca a absolvit Seminarul teologic din Caransebeș în 1976 și Facultatea de Teologie a Universității ” Lucian Blaga” din Sibiu în 1981. Între 1981-1984 începe cursurile pentru lucrarea de doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă ” Justinian Patriarhul” din cadrul Universității București. Le continuă la Institutul Ecumenic de la Bossey ( 1984-1985) și la Universitatea din Birmingham ( 1985-1987), unde obține titlul de doctor în filosofie/ teologie cu lucrarea ” Implicațiile misionare ale eclesiologiei ortodoxe”. În perioada 1990-1994 a fost consilier patriarhal cu responsabilități pentru Presă și Comunicații, Relații cu mass-media, învățământ și relații externe la Patriarhia Ortodoxă Română. În 1994 obține prin concurs funcția de Secretar Executiv pentru Studii Ortodoxe și Relații în Misiune din cadrul Consiliului Mondial al Bisericilor. În perioada 1998-2001 a fost Profesor la Institutul Ecumenic de la Bossey iar din 2001 devine și Director al acestuia până în 2022. În anul 2015 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. În ianuarie 2020 a fost numit Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor.
O emisiune de Daniela Rei Vișan