REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi
05 Iunie 2022, 13:10
„ Luați învățătura mea mai degrabă decât argintul și știința mai mult decât aurul curat.
Căci înțelepciunea este mai bună decât pietrele prețioase și nici lucrurile prețioase nu au valoarea ei.(...)
Domnul m-a zidit la începutul lucrărilor Lui; înainte de lucrările Lui cele mai de demult.
Eu am fost din veac întemeiată de la început, înainte de a se fi făcut pământul.
Nu era adâncul atunci când am fost născută, nici chiar izvoare încărcate cu apă.
Înainte de a fi fost întemeiați munții și înaintea văilor eu am luat ființă.
Când încă nu era făcut pământul, nici câmpiile, nici cel dintâi fir de praf din lume.
Când El a întemeiat cerurile eu eram acolo; când El a tras bolta cerului peste fața adâncului,
Când a întărit norii sus și izvoarele adâncului curgeau din belșug,
Când El a pus hotar mării, ca apele să nu mai treacă peste țărmuri și când El a așezat temeliile pământului,
Atunci eu eram ca un copil mic alături de El, veselindu-mă în fiecare zi și desfătându-mă fără încetare în fața Lui.”
Pildele lui Solomon 5.8.10-11, 5.8.22-30
Duminică 5 iunie 2022 de la ora 19,00 vă propunem la Radio România Cultural un dialog despre Înțelepciune și despre încercarea omului de a dobândi și de a păstra acest dar divin. Vor fi alături de noi doamna Felicia Waldman, coordonator al Centrului de Studii Ebraice și editor al revistei academice Studia Hebraica, domnul Vasile Zecheru, coordonatorul Colecției Arta Regală de la Editura Herald și domnul Teodoru Ghiondea, coordonatorul Colecției Philosophia Perennis de la Editura Herald.
Cu ajutorul invitaților noștri vom schița traseul omului căutător de cunoaștere, luptându-se cu propriile patimi, gânduri și afecte ce se pot transforma într-un obstacol viclean care ne îndepărtează de tainele așezate în creație încă de la facerea lumii. În toate tradițiile lumii se vorbește despre sufletul uman ca fiind câmpul de luptă al binelui și al răului. Această dualitate transformată în confruntare, între daimon și eidolon, între instanța masculină și cea feminină a sufletului, a fost dezbătută în spațiul european încă de pe vremea lui Pitagora, Socrate, Platon. Filiația acestor idei este analizată și în volumul ”Originile tradiției inițiatice. Izvoarele Francmasoneriei speculative” lansat săptămâna aceasta la târgul de carte Bookfest. În acest volum domnul Vasile Zecheru abordează câteva teme esențiale pentru spiritualitatea europeană. În interviul pe care l-am realizat am discutat despre rolul geometriei în înalţarea edificiului spiritual și material al umanității. Viziunea materialistă asupra omului și a universului a trunchiat perspectiva tradițională privind rolul omului în lume, relația dintre om și univers, dintre om și divinitate. În articolul intitulat ”Sufletul lumii și cel uman” sunt prezentate câteva repere istorice esențiale în înțelegerea acestui subiect dificil.
Tema redescoperirii înțelepciunii așezate în creație încă de la zidirea ei este nuanțată și în volumul lui Annick de Souzenelle, lansat de Editura Herald la Bookfest. ” Marea întoarcere ” este un volum sinteză ce cuprinde elemente importante din mai multe tradiții abrahamice. Pornind de la capitolul 5 al Facerii autoarea stabilește câteva conexiuni ce ne ajută să deslușim etapele esențiale în dezvoltarea ființei umane. Am discutat cu doamna Felicia Waldman despre conceptul de boală dar și de însănătoșire, despre influența pe care o are mintea umană în armonizarea diverselor paliere ale vieții, despre dezechilibrele pe care le provocăm din neglijență, ignoranță, mândrie, invidie. Cum poate fi îmblânzită fiara din noi, cum ar trebui controlate pulsiunile și tendințele negative, cât de importantă este cunoașterea în depășirea acestor obstacole veți putea afla din interviul realizat cu doamna Felicia Waldman.
Lupta dintre bine și rău este percepută cu amplitudine și mai crescută la nivelul comunităților umane ; ignoranța, lenea intelectuală sau curiozitatea excesivă îndreptată către aspectele tamasice ale existenței provoacă adevărate catastrofe.
Rene Guenon este unul din autorii care au reușit să descrie și să explice dezechilibrele sociale, psihologice, dar mai ales alterările, deviațiile spirituale care au generat crizele lumii moderne. Lucrările sale, apărute în prima jumătate a secolului XX au pus sub semnul întrebării multe prejudecăți și pseudovalori ale societății moderne. La ediția din acest an a târgului de carte Bookfest au fost lansate trei volume reper semnate de Rene Guenon :”Criza lumii moderne”, ” Orient și Occident”, ” Domnia cantității și semnele vremurilor”. Am discutat cu domnul Teodoru Ghiondea despre impactul pe care l-a avut opera lui Rene Guenon în înțelegerea mediului universitar și academic din occident, despre reperele pe care le propune în descrierea diverselor fenomene sociale și istorice care au marcat omenirea. Deși majoritatea volumelor au fost scrise în urmă cu 70-80 de ani, ele reușesc să explice cauzele crizelor care se manifestă astăzi pe toate palierele vieții.
O emisiune de Daniela Rei Vișan